Секрети довголіття: вчені розповіли, що треба їсти, щоб жити довго

Секрет довголіття хвилював уми дослідників в усі часи: дон Хуан Понсе де Леон шукав чарівне джерело молодості, алхіміки намагалися створити зілля довголіття. Ідея продовження життя не втратила своєї актуальності і в наші дні. Останні кілька років демографи, медики та вчені пильно вивчають так звані «блакитні зони» – області, де люди живуть довше, у порівнянні з іншими місцями на планеті.

Всього виділяють 5 «блакитних зон». Аналізуючи особливості життя в цих місцях, дослідники прийшли до висновку, що серед інших критеріїв довголіття важливе місце займає їжа. У поєднанні з іншими чинниками особливе меню дозволяє дожити до рекордного віку, зберігаючи при цьому працездатність і ясність розуму. Експерти вирішили дізнатися, що ж такого вживають в їжу жителі 5 «блакитних зон», що додає їм кілька років життя.

Окінава, Японія

У цій «блакитний зоні» найвищий коефіцієнт довгожителів у світі: приблизно 6,5 на 10 000 чоловік. В їжі люди з цієї зони дотримуються старовинного конфуціанського вислову хара хати бу, який нагадує, що не потрібно наїдатися досхочу. Прийом їжі слід завершувати в той момент, коли шлунок буде повний на 80%. У їхньому меню найчастіше можна зустріти водорості, морепродукти, тофу, солодку картоплю, рис, молоко, м’ясо і зелений чай.

Сардинія, Італія

Щоб дожити до 100, жителі Сардинії займаються скотарством, проводять багато часу на свіжому повітрі і дотримуються дієти по-Сардинськи. Вона включає в себе козяче молоко, овечий сир, томати, боби і 1-2 келихи в день місцевого червоного вина.

Ікарія, Греція

Середземноморську дієту вже давно розглядають як панацею від багатьох хвороб. Наскільки правдивим є це твердження – хай з’ясовують фахівці, але жителям грецького острова, які вже багато років дотримуються саме такого режиму харчування, вона допомагає продовжити життя. Найбільш популярними продуктами остров’ян є картопля, козяче молоко, мед, риба в невеликій кількості, фрукти та зелень. В особливій пошані бобові – нут, сочевиця і коров’ячий горох.

Лома-Лінда, США

Секрет довголіття «блакитної зони» в Південній Каліфорнії криється в підтримці потрібного індексу маси тіла. Місцеві жителі намагаються вести активний спосіб життя і щонайменше п’ять разів на тиждень їсти горіхи, вживати в достатній кількості фрукти, овочі і необроблені зерна, і лише невеликі порції м’яса. Крім цього в їхньому меню присутні авокадо, соєве молоко, боби і лосось.

Ніко, Коста-Ріка

Основу раціону жителів півострова Ніко складають патисони, квасоля, рис і гарбуз. Їх їжа багата фруктами і овочами, такими як перець, капуста, солодка картопля, часник і імбир. В обмежених кількостях вони їдять тваринний білок і молочні продукти. Наприклад, свинину і яловичину вони вживають не більше двох разів на тиждень.

Джерело

Поділись


Новини партнерів