Психолог Лаура Шлезінгер: “Десять безглуздих помилок, які здійснюють жінки, щоб зіпсувати собі життя”

Лаура Шлезінгер – відомий американський психолог, яка веде власну програму на радіо.

Їй дзвонять, щоб запитати поради, задати питання про стосунки або інколи і просто поридати в трубку. Проаналізувавши психологічні проблеми жінок, які дзвонять до неї на радіо, Лаура вирішила написати книгу, так з’явилися «Десять безглуздих помилок, які здійснюють жінки, щоб зіпсувати собі життя», які стали бестселлером.

Не аналізуйте себе через призму чоловіків

Помилка перша. Безглузда прихильність.

Нажаль, до цих пір успішність будь-якої жінки оцінюється по наступному принципі: “чи є у неї хтось”. Більшість жінок розглядають себе і свою роль в житті тільки через призму стосунків з чоловіком, а чи нормальний цей чоловік рідко хто бере до уваги. Як же це неправильно! І як не праві ті, хто живе з алкоголіком, тираном, ревнивцем, психологічним вампіром, наркоманом, які зраджують, брешуть, поводяться нахабно або байдуже. А як часто жінки в страху, думаючи, що не вдасться знайти нікого іншого, виходять заміж за першого зустрічного, щоб довести суспільству свою нормальність.

Порада: це не нормально! Ті, кому нібито «не пощастило» з чоловіком або в любові, самі доклали до цього руку. Тому підвищуйте самооцінку і не принижуйте себе паршивими стосунками і шлюбами. Ми повинні вчитися у чоловіків бути сміливими, наполегливими й упевненими в собі.

Ми не попелюшки

Помилка друга. Безглузді залицяння.

Мільйони попелюшок по всьому світі сумно дивляться в брудні вікна своїх комірок, а принца все немає і немає … Зате який красучник в грязній робі корчує пні посусідству за вікном!

Якщо вам не вистачає підтвердження правильності вашої поведінки…
Якщо ви схильні говорити «спасибі» кожному, хто зверне на вас увагу…
Якщо ви задоволені тим, що вам пропонують, а не вибираєте те, що влаштовує вас особисто…

Якщо, зустрічаючись з чоловіком, ви пригаєте від радості: «Ура, я більше не одна!» – то ви, швидше за все, робите неправильний вибір.

Зв’язати себе з людиною тільки заради того, щоб позбутися від самотності – втеча від дійсності. Питання не в тому, що жінка надто багато чекає від свого обранця, а в тому, що від себе вона не чекає нічого.

Не думайте, що чоловіки наскільки емоційно тупі, що не можуть помітити різниці між ситуацією, коли вам потрібні саме вони, і коли ви просто відчайдушно намагаєтеся вступити в стосунки з будь ким. І не дивуйтеся, що після цього вони починають думати, що їх використали, перетворили в пов’язку для рани, жилетку для сліз або громовідвід від істерик. Чоловіки приходять в наше життя, щоб розділити його з нами, а не замінити його собою.

Порада: самі вибирайте того, з ким зустрічатися, і не чекайте, поки виберуть вас. Не погоджуйтеся на те, що валяється під ногами. Переживіть неминучий, для цього випадку, період самотності, а щоб було легше – придумайте собі хобі, проводьте час з друзями тощо, поки не знайдете своє.

Не цілуйте жабу

Помилка третя. Безглузда відданість.

Якщо жінка весь час всім твердить: «Я його люблю!», то вона зазвичай бреше, і собі, звичайно, теж. Ці жінки підсвідомо не бажають визнавати, що опинилися в ситуації очевидної поразки. Часто вони з вдячністю (!) так себе поводять, що жоден чоловік не може витримати і п’яти хвилин.

Дивно, але для багатьох жінок любов – це те, що виходить за межі розумного (саме таку модель поведінки нав’язують нам казки, де красуня закохується в чудовисько і, затискаючи ніс, вишукує блохи в його смердючій шерсті).

А чи звертали ви коли-небудь увагу на несумісні пари, так званий стандарт суспільства? Жінкам подобається не помічати лисіючих голів, пивних животів, картаті сорочки з краваткою в горошок … А будь-який чоловік, ділячись першими враженнями від нової знайомої, скаже приятелеві: «Вона сама нічого, але ноги товсті». Чому тоді ви з цим миритеся, не вибираєте нормального, а кожного другого називаєте коханням усього життя? А тому що ви так і не знайшли впевненості в собі.

Стверджуючи на кожному розі: «Я його люблю», насправді, ви думаєте про себе:

Ніколи не знайду нікого іншого, хто б мене терпів.
Не хочу залишитися одна.
Це краще, ніж нічого.
Це краще, ніж було.
Мені вже 19 (29, 39, 49, 59).
Сумніваюся, що знайду краще.
Іноді все не так погано.
У будь-якому випадку нічого іншого мені не залишається.
Я відчуваю, що потрібна йому.
Мене лякає невідомість.
Все не так погано, як здається іншим.
Важко знайти того, з ким буде легко і радісно.

Порада: пам’ятайте,  якщо ви поцілуєте жабу, вона не перетвориться в принца. Казок в житті не буває! Натомість у роті залишиться огидний смак, а в голові – бридкі спогади. Не змішуйте почуття, пов’язані з хорошими стосунками, своїми фантазіями, книжковими обіцянками, а секс – з любов’ю. Почуття спотворюють дійсність; користуйтеся розумом, оцінюючи своїх чоловіків. А справжнє кохання настане тоді, коли ви навчитеся любити себе. Дійте! Ви варті кращого.

Про це не можна говорити

Помилка четверта. Безглузда пристрасть.

Очевидно, що чоловіки і жінки по-різному ставляться до сексу. Жінки сприймають його занадто романтично, вважаючи, що ці прості “фізичні вправи” змусять чоловіків нести якісь зобов’язання. Вони  зразу переймають роль жертви і вимагають від чоловіків того ж.

У стосунках, які починаються з сексу, краще зволікати, ніж поспішати. Дайте «яблуку дозріти», встигніть оцінити наслідки ваших дій. Душевна близькість і статева близькість – занадто різні речі. Душевна близькість – це коли ви можете поговорити із своїм другом про все. Ніколи не робіть того, про що потім не зможете з ним поговорити.

Порада: неважливо, скільки вам років, секс не може бути мірою вашої цінності і цінності ваших відносин з чоловіком. Поспішний секс призводить до того, що ви ще більше будете картати себе, що призведе до  розпачу і почуття страхітливої самотності.

Кіт все одно сидить в мішку

Помилка п’ята. Безглузде співжиття.

Будь-яка з нас мільйон разів чула думку, що до весілля треба пожити разом, щоб краще пізнати один одного, а не кота в мішку брати. Однак «кіт», дорогі мої леді, все одно буде там, як не крути. За офіційною статистикою, більшість розлучень серед тих пар, які жили разом до весілля, в порівнянні з тими, хто відразу пішов під вінець недумаючи!

Справа в тому, що пари, які живуть неформальним шлюбом мають одну загвоздку: чоловік боїться «офіційної» відповідальності, а жінка, щоб не втратити свого коханого іде на зустріч. Вона поселяється з ним не для того, щоб з’ясувати, який він насправді, а для того, щоб знайти стабільність у стосунках та утримати його.

Чоловік собі думає: «Треба подивитися, чи буде мені добре з нею постійно». А жінка, як баран, кожен день собі твердить: «Треба бути дуже уважною, щоб йому було добре зі мною». Зрозуміло, що така установка не працюватиме довго, тому що і та, і інша думка – утопія.

Порада: щоб змусити чоловіка поважати себе, ніколи не знижуйте планку своїх вимог. Якщо він не може піднятися на потрібний вам рівень, краще порвіть стосунки з ним.

У що ви себе втягли?

Помилка шоста. Безглузді очікування.

А тепер подумайте гарненько: чи добре ви піддаєтеся перевихованню у свої двадцять з гаком? Так само і він. Збираючись заміж, не сподівайтеся, що він стане іншим завдяки вашому дорогоцінному впливу. Замість думки: «Я зможу його виправити», запитайте: «У що я себе втягую?».

Дуже часто буває, що якості, які так подобалися в нареченому, стають бридкими після шлюбу. Це трапляється тому, що ми несвідомо шукаємо в обранцеві риси свого батька, хочемо по-новому пережити травмуючі події з минулого або захиститися від образ, завданих нам колись. А обранець все одно виявляється іншим! І тоді ви починаєте його ненавидіти. Хоча, насправді, ненавидите себе.

Порада: якщо ви вступили в шлюб, щоб захиститися від дитячих образ, покінчіть з ними якомога швидше. Переграти минуле неможливо. Якщо ви замужем і ненавидите свого чоловіка, в пошуку джерела ненависті насамперед загляньте всередину себе. Якщо ви не знайдете причини своїх страждань, то так і будете виходити заміж, ненавидіти і вважати, що всі чоловіки одінакові.

Користуйтеся своїм тілом правильно

Помилка сьома. Безглуздий задум.

Не любов. Не «той самий момент життя». Не «всі чекають цього від мене». Не доказ «і я теж так можу». Не «я змушу його на мені одружитися». Не «а що мені залишається» … Ніщо з вищесказаного не може бути причиною завести дитину. А тільки ось що: у вас є зацікавленість, здібності і кошти для того, щоб дати дитині все необхідне: любов, захист, матеріальні блага.

Ніякі ваші потреби не мають значення. Важливі тільки потреби дитини. Адже розплачуватися за всі ваші проблеми і помилки доведеться їй. У цьому виборі завжди головна жінка. Безумовно, відповідальність є і на чоловікові, але ж ваше тіло належить тільки вам!

Порада: Обміркуйте як слід, коли і від кого вам завагітніти.

Не дозволяйте ображати дітей

Помилка восьма. Супутні безглуздя.

Навіть в дикій природі немає завзятішої істоти, ніж самка, що захищає дитинчат. Але у людей … Буває, жінки дозволяють бити своїх дітей, віддають їх на виховання іншим (тільки заради того, щоб чоловік не втік). А деякі і взагалі продають, за гроші.

Порада: пам’ятайте, що діти, коли виростуть, не пробачать вам. Не дозволяйте нікому шкодити своїм дітям і не жертвуйте малюками заради щастя чоловіка або придуманої прихильності.

Не бійтеся тупотіти ногами

Помилка дев’ята. Безглузда безпорадність.

Маленькі дівчатка часто сердяться, якщо щось йде не так, як їм хочеться. Але куди пропадає цей гнів, коли вони виростають? Жінки ображаються, плачуть, страждають, впадають в депресію тільки тому, що бояться проявити гнів, бояться образити і розсердити інших.

Депресія – не що інше, як пасивне переживання ситуації, в той час як активний, короткочасний спалах гніву цілком міг би вирішити проблему і встановити межі, за які ваш кривдник переходити не має права.
Досить заганяти гнів глибоко всередину себе (доведено, до речі, що це викликає хвороби).

Порада: у житті бувають болючі моменти, і подолання цього болю – ціна, яку треба заплатити за те, щоб сформувати власний характер. У вас, як у будь-якої людини, є привілей, право і можливість бути особистістю. Це зовсім не означає, що треба робити наскоки на інших, стукаючи копитами; це означає, що вам треба і себе включити в порівняння, але не як залишок від цілого числа, не як побічний продукт обчислення! Не залишайтеся з тими, хто зловживає вами.

Своє болото найкраще

Помилка десята. Безглузде всепрощення.

Жінки – найтерплячіші створення на світлі. Вони можуть вигадати мільйон відмовок, аби не розривати стосунки з невартими їх чоловіками. Ми привикаємо і починаємо думати, що своє болото найкраще. Повторюємо про себе: «Якщо я піду, то буду нещасною». Так, можливо, так і буде. Але у вас хоча б з’явиться можливість вибудувати своє щастя, якого ви позбавлені завдяки «своєму болоті».

Порада: Не живіть за принципом: «Як мені змінити це, не торкаючись до цього?». Загляніть в себе – там, усередині, повинні знайтися мужність, незалежність і ініціатива. Будьте реалістами! У вас завжди є вибір!

Таємниця жіночої чарівності

Відомо, що жінки сміються набагато більше чоловіків. Особливо в великих компаніях. Схоже, чоловікам більше подобається смішити, ніж сміятися, причому ця асиметрія спостерігається з раннього дитинства. Згадайте, хто у вашому класі був блазнем номер один – напевно хлопчисько. Саме ця різниця між чоловічим і жіночим сміхом є істотним чинником створення гармонійного союзу!

Німецькі психологи спостерігали за реакцією жінок при розмові з незнайомими чоловіками, а потім опитували тих і інших. Виявляється, чим більше жінка сміється, тим більший інтерес вона відчуває до співрозмовника. Та й чоловікам хохотушки більш до душі. Показник здорових, гармонійних взаємин в парі – жіночий, а не чоловічий сміх. Чоловіки можуть сміятися або не сміятися, але якщо в сім’ї не звучить жіночий сміх – справи кепські.

Джерело

Поділись


Новини партнерів