Народні засоби від болю в попереку: що робити в домашніх умовах

CWGDG0 Portrait of young woman suffering from severe back pain

Болі поперекового відділу хребта – явище часте. Коли починає боліти спина, здається, що причиною є радикуліт, але не все так просто. Біль має безліч причин, частина яких навіть не пов’язана з патологіями або хворобами хребетного стовпа. Больові відчуття в попереку виникають із-за стресів, захворювань нервової або травної системи, проблем з сечовим міхуром. Викликати біль в попереку можуть і хвороби статевих органів, проблеми з судинами, сидячий спосіб життя, зайва вага, захворювання спинних м’язів.

Пацієнти вибирають лікування попереку в домашніх умовах не із-за любові до самолікування. А тому, що воліють лікування болю в попереку без зайвих витрат. Лікування народними засобами (відвари і мазі на основі рослин і продуктів), гімнастичні вправи, курс масажу в домашніх умовах дійсно приносять користь, але раптом захворювання небезпечне? Захворів чоловік радикулітом, або просто продуло спину, для діагностики потрібно звернутися до лікаря.

Фізіотерапія

Якщо спина болить не різкими нападами, а постійно, то кращими засобами для полегшення болю стануть комплекси лікувальної фізкультури, курси масажу, лікування брудом і парафіном. Вони зменшують больові відчуття, посилюють кровообіг, налагоджують порушене живлення тканин, знімають запалення і обмеження рухів.

Гімнастика

Лікувальна гімнастика спрямована на зняття болю, зміцнення м’язової тканини та попередження рецидивних явищ. Допоможе оздоровити тіло, зняти стрес і підняти дух. Виконуємо нескладний комплекс вправ:

  1. Хворий лежить на спині і виконує скручування. Ноги зігнуті в колінах, а руки витягуються вздовж корпусу. Акуратно без різких рухів ноги відводимо в ліву сторону, а голову і корпус вправо. Повертаємося у вихідне положення. Міняємо положення на протилежне.
  2. Робимо «Кішку». Стаємо на коліна, прогибаем хребет в 2 відділах, вигибаясь вгору так, ніби хтось підвісив спину на гачок. Тримаємо таке положення 5 секунд, після чого повертаємося в початкове вихідне положення.
  3. Стоїмо на четвереньках, укладаємо плечі і груди на стілець або іншу опору і повільно плавно тягнемо поперековий відділ спочатку ліву, потім праву сторону.

Масаж

Масаж легко робити в домашніх умовах. Корисно використовувати масло для масажу. Підійде суміш з масел майорану, материнки, ялівцю, лаванди, шавлії та базової олії (соняшникової, рослинного, дитячого, оливкової олії пшениці). Порядок дій при масажі:

  1. Розігріваємо спину пацієнта протягом 2-3 хвилин, гладив долонями.
  2. Розтираємо шкіру верхньої фалангою великого пальця або підставою долоні, повільно рухаючись круговими рухами вверх (від хворої попереку до м’язів біля хребетного стовпа).
  3. Розминаємо напружені м’язи двома руками: одна долонька йде з натисканням, а друга, навпаки, злегка погладжуючи, розслабляє. Піднімаємося від боків до плечей і завершуємо погладжуванням в області шиї.

Лікуємося парафіном

Гострі напади полегшує парафінотерапія, спрямована на посилення кровотоку в тканинах з порушеним кровопостачанням і розширення судин. Такий курс нескладно застосовувати будинку. Суть процедури: теплий розплавлений парафін наноситься на хвору ділянку пензлем у кілька шарів. Середня товщина шару: 10 міліметрів. Можна просочувати парафіном тканина, накладати компресом, а зверху вкривати поліетиленовою плівкою. Не забудьте тепло укутати це місце. У середньому курс лікування становить від 10 до 30 днів.

Грязьова терапія

Компреси з бруду знімають біль і запалення, розсмоктують нарости. Придбати бруд можна в будь-якому косметичному магазині і пройти курс грязетерапії без відвідування санаторію або лікарні. Тільки спочатку потрібно ознайомитися з протипоказаннями, адже така терапія підійде не кожному.

Для однієї процедури змішуємо 100 грам бруду зі столовою ложкою рідкого меду. Нагріваємо на водяній бані до 40 градусів, перемішуємо до однорідного стану. Накладаємо кашку на хворе місце, вкриваємо і залишаємо до повного охолодження на 4 години, після чого змиваємо. Курс процедур: 10 днів.

Альтернативні методи терапії

Якщо ви все ще думаєте, як вилікувати поперек, зверніться до мануального терапевта. Мануальна терапія (голковколювання, вакуум-терапія, народні засоби від болю) усуває першопричину болю, знімає запалення та усуває дискомфорт. Методи зняття болю в мануальної терапії: мобілізація, маніпуляція, релаксація. Залежно від потреби пацієнта змінюються і напрями оздоровчих програм, наприклад, краніосакральна або миофасциальная терапія.

Вакуумний масаж

Вакуумна терапія заснована на впливі скляних або пластикових банок з откаченних з них повітрям. По суті звичайний баночний масаж. Посилює мікроциркуляцію крові в уражених тканинах, покращує еластичність зв’язок, знімає обмеження рухів і біль. Одна процедура в середньому становить від 15 хвилин до півгодини.

Народні засоби

Народні засоби представлені відварами, витяжками і настоями з рослин і натуральних продуктів. Народні засоби від болю в попереку спрямовані на прогрівання хворого ділянки спини:

  • Ванна з гірчицею: (200 грам порошку гірчиці засипається в гарячу ванну, хворий приймає її, а після тепло одягається);
  • Компрес на основі меду та оцту (2 чайних ложки меду змішуються з тією ж кількістю оцту). Суміш укладається на лист капусти і укладається на поперек. Компрес зафіксувати теплим шарфом чи хусткою;
  • Прогрівання теплим піском або сіллю, складеної в полотняний мішечок, швидко знімає болі в області попереку.

Голковколювання

Терапія для сміливих – голковколювання. Багато пацієнти бояться, що від уколу голки виникне пекельна біль. Голковколювання не приносить болю. Введення тонких голок в біологічно активні точки миттєво усуває больові відчуття і піднімає життєвий тонус. Хворий відчує при введенні голок ледве відчутне поколювання.

Способи профілактики болю

Лікування в домашніх умовах підходить для хронічного захворювання і допоможе зняти біль при гострому нападі. Така терапія однаково ефективна і для старших, і для молодих людей.

  • Щоб допомогти попереку в домашніх умовах потрібно активніше рухатися, виконувати вправи, спрямовані на зміцнення м’язів спини і попереку. Робити зміцнюючу гімнастику слід не менше 3 разів на день по 50 хвилин. Якщо болі не посилюються, то лікувальні вправи робляться щодня по 25-30 хвилин.
  • Одночасно з терапією слід зміцнити м’язи черевного преса. Хворому рекомендуються регулярні тренування в басейні, хитання преса. Коли хребетний стовп оточують сильні м’язи, болі зникають.
  • Місце для сну потрібно обладнати твердим ортопедичним матрацом. Якщо дискомфорт в поперековому відділі непостійний, такі заходи сприятимуть повнішому розслабленню хребетного стовпа і запобігають захворювання хребта.
  • Жінкам слід відмовитися від носіння взуття на високих підборах і платформі на користь ортопедичного взуття, щоб знизити навантаження на поперек і хребет.

Джерело

Поділись


Новини партнерів