Шийна мігрень: причини, симптоми і лікування, профілактика

Результатом нестачі кисню головним мозком є сильний головний біль – шийна мігрень. Така аномалія обумовлена однією з хребетних артерій, або обох відразу, що перебувають у шийному відділі. Більшість випадків головного болю пов’язано з дефектами в роботі сонних артерій, але в чверті випадків проблема полягає саме у синдромі хребетних артерій, викликають затяжні головні болі або у вкрай важких випадках призводить до інсульту.

Класифікація та причини виникнення

У медичній практиці виникнення шийної мігрені, поділяють на дві групи: не пов’язані з патологічними змінами в хребетних дисках (невертеброгенние) і пов’язані (вертеброгенні). Невертеброгенние мігрені часто пов’язують з вродженими патологіями шийного відділу хребта, зумовленої зменшенням діаметру судин. Явище досить рідкісне, і звичайно пов’язане з супутніми захворюваннями, такими як атеросклероз судин або патологія їх розташування, спазми м’язів шиї і плечей, хлистова травма.

Вертеброгенні мігрені зумовлені характерними змінами в міжхребцевих дисках, їх руйнуванні або присутності аномалії, що перешкоджає нормальному кровопостачанню мозку голови. В переважній частині випадків винуватців появи шийної мігрені є не діагностований або не вилікуваний остеохондроз першого або другого хребця.

До причин появи мігрені відносяться нестабільність шийного відділу хребта, що характеризується патологічною рухливістю хребців і зміщення їх один відносно одного. Травми, отримані при пошкодженні шиї, можуть призвести до зміни розташування судин і спровокувати головні болі.

Стадії розвитку захворювання

Як і багатьох хвороби, що відносяться до хребта, шийні мігрені мають 2 стадії протікання:

  1. Оборотна. Полягає у прояві спазмів і звуження судин, відбувається не постійно. Головні болі з’являються лише в період загострення.
  2. Необоротна. Судини не повертаються в нормальний фізіологічний стан і знаходяться в стислому стані. Синдром головного болю протікає практично постійно.

Незалежно від стадії епізоди шийної мігрені наступають при зміні положення голови (нахили, повороти) або тіла.

Симптоми мігрені

Головним симптомом виникнення проблем у шийному відділі хребта, тупа біль в потиличній частині голови. Можливе перетікання больового синдрому на віскі і лоб, викликаючи зміна гостроти зору, поява іскор перед очима і затуманеного зору. Супутні симптоми:

  • Присутність постійно не проходить біль або періодична хвилеподібна;
  • Больовий потиличний синдром пекучий або пульсуючий;
  • Біль, що віддає в інші області голови: очну, носову, лобову і скроневу;
  • Виникають дискомфортні відчуття при дотику до голови руками або гребінцем;
  • Запаморочення, напади нудоти, зміна зору;
  • Непритомні стани при важких випадках.

Діагностика

Фахівець проводить діагностику захворювання шийного відділу, починаючи з опитування пацієнта на предмет нездужань. Зовнішній огляд проводиться на визначення реакції шийного відділу, на натиснення на потиличну область, при наявності аномалії, шкірні покриви шиї придбають сильну чутливість.

При підозрі на шийну мігрень призначають додаткові діагностичні процедури:

  • Рентген шиї допомагає визначити патологію в кістках або хрящах;
  • УЗД з Доплером. Показує повну картину кровоносних судин в шийному відділі хребта;
  • Комп’ютерна та магнітно-резонансна терапія. Дозволяє детально вивчити всі тканини і судини зсередини, на предмет патологій;
  • Лабораторні аналізи крові. Визначення концентрації холестерину;
  • Реоенцефалографія. При визначенні локації патології, детально вивчають уражену судину на прохідність.

Лікування

Правильна і своєчасна діагностика, а також ефективний метод лікування допоможуть поліпшити прогноз одужання. Призначення лікування шийної мігрені повинен визначати тільки фахівець, заняття самолікування може завдати непоправної шкоди вашому здоров’ю.

Терапія буває медикаментозної (лікарської), лікувально-профілактична фізкультура і хірургічна операція, вибір лікування залежить від симптоматики прояви шийної мігрені.

Медикаментозна терапія включає в себе використання наступних препаратів:

  • Протизапальні та протинабрякові;
  • Сечогінні;
  • Знеболюючі;
  • Міорелаксанти;
  • Хондропротектори;
  • Нейропротектори;
  • Вітамінні комплекси;
  • Препарати для ліквідації гемодинамічних відхилень.

Вроджені аномалії хребетних артерій лікують шляхом проведення хірургічної операції, яка допомагає прибрати дефекти. Але такого роду операції проводять вкрай рідко. Якщо шийні мігрені виникли внаслідок отримання травм, то швидше за все буде потрібно оперативне втручання. Після якого, проводять цілі курси фізіотерапії із застосуванням додаткового медичного обладнання. Лікувально-профілактична фізкультура і масаж повинні проводитися строго фахівцем, так як неправильне лікування шийного відділу може коштувати вам життя.

Вправи для розслаблення і позбавлення від перетискань судин являють собою профілактичний комплекс, його постійне виконання, при індивідуальних показаннях допоможе вилікувати шийну мігрень.

  • Сідаємо зручніше. Руки на плечах. Здійснюємо ліктями руху колом вперед-назад;
  • Тепер в тій же позі, зводимо і розводимо лікті, напружуючи лопатки;
  • У положенні стоячи, повертаємо тіло повільно вправо-вліво;
  • Не змінюючи положення, тягнемося повільно головою на плечах і назад-вперед;
  • Крокуємо на місці, як коліна максимально піднімаємо вгору;
  • У положенні стоячи, повільно піднімаємо руки і вдихаємо, опускаємо — повільно видихаємо;
  • Проводите м’які постукування по кожному плечу качалкою;
  • Ребром долоні м’яко постукуємо по шийного відділу;
  • Сидячи на стільці, вигинаємо поперек і запрокидиваем голову назад.

Кожну вправу комплексу виконується по 10-15 разів, у залежності від фізичної підготовки. Після фізичних занять слід провести масаж шийного відділу, м’яко і ніжно розтираючи пальцями рук шию, починаючи зверху і рухаючись вниз.

Фахівець після проведення повної діагностики, порадить сеанси професійно масажу або голкотерапію. Голкотерапія заснована на дії, спеціальних тонких спиць, які вводяться під шкіру в певних місцях, впливаючи на нервові закінчення. Таку терапію слід робити у досвідченого фахівця і з дозволу вашого лікаря.

Профілактика мігрені

Постійні головні болі виникають від кисневого голодування головного мозку, тому варто частіше бувати на свіжому повітрі, здійснюючи піші прогулянки, краще там, де повітря насичене киснем, по можливості, в лісі чи в парку, де багато дерев або біля водойми, де повітря гранично чистий. Кращим варіантом буде путівка на море, в лікувальних цілях.

Особливу роль у лікуванні шийної мігрені, є рухливість. У сучасному світі, в епоху загальної комп’ютеризації, людина досить багато часу проводить в сидячому положенні, а прийшовши з роботи, втомлений, приймає положення лежачи. Всі ці параметри призводять до застійних процесів в організмі і виникнення різного роду захворювань. Особливо страждає в таких випадках хребетний відділ. Із-за недоліку руху, зсихаються м’які околопозвоночние тканини, приводячи до голодування міжхребетні диски, які у свою чергу руйнуються і призводять до різних патологій.

Фахівці рекомендують проводити активний спосіб життя, вибирати рухоме хобі, якщо ваше основне заняття пов’язано з сидячим способом життя. Заняття плаванням в басейні або фітнесом, аквааеробікою або просто фізкультура, допоможуть розвантажити хребет, розслабити зв’язки і м’язи, зміцнити м’язовий скелет, відновити живлення міжхребцевих дисків.

Правильне здорове харчування при його постійному контролі, стане запорукою здоров’я і довголіття. Доповнення раціону фруктами і овочами допоможе наситити організм потрібними вітамінами і мінералами, але не варто обмежуватися вегетаріанством, у багатьох сортах риби і мису, цілі комплекси корисні елементів, потрібних для судин і кісток. Особливо важливо отримання омега 3, підвищують еластичність судин і артерій.

Джерело

Поділись


Новини партнерів