Як визначити ознаки хвороби по зовнішності?

Організм людини – це складний механізм, що складається з безлічі взаємозалежних систем і органів. Тому навіть ламкість нігтів або висипання на обличчі можуть стати тривожним сигналом про збої в якійсь з систем і розвиток тієї чи іншої хвороби.

Древній метод діагностики хвороб

У давні століття китайські цілителі користувалися методом діагностики Сянь-Мін, що в перекладі на нашу мову означає «читання по обличчю». Місцеві лікарі вважали, що внутрішні органи людини здатні обмінюватися енергією з зовнішніми. Зі зменшенням енергетичних потоків з’являються помітні проблеми із зовнішністю. Подібний зв’язок підтверджує і сучасна наука. Безумовно, в даний час лікарі не будуть ставити діагноз, орієнтуючись на прищі на обличчі або плями на поверхні нігтя. Але при цьому вони цілком можуть виявитися ознаками хвороби внутрішніх органів.

Тьмяне і ламке волосся: неправильний догляд або ознаки хвороби?

Перша причина тьмяного кольору і ламкості волосся – неправильний догляд. Цілком ймовірно, що це результат фарбування агресивними барвниками, а також використання електроприладів для волосся без попереднього термозахисту.

Друга причина появи проблеми – кисневе голодування. Тьмяні і мляві локони можуть стати результатом погіршення мікроциркуляції в шкірі голови і, як наслідок, порушення живлення фолікулів волосся. Тому іноді для того, щоб повернути волоссю силу та блиск достатньо просто частіше перебувати на свіжому повітрі.

Допоможуть вирішити проблему живильні маски на основі природних масел, які згладять поверхню волосся і повернуть локонам силу і блиск. Масаж подушечками пальців поліпшить кровообіг, забезпечивши додатковий приплив поживних речовин з кров’ю до волосяних цибулин. А спеціальні вітамінні комплекси (призначені лікарем) зміцнять структуру волосся зсередини.

Якщо перераховані вище методи не приносять бажаного результату і волосся залишається тьмяним і ламким, тоді це можуть бути симптоми залізодефіцитної і серповидноклітинної анемії або ознаки хвороби органів травлення. Крім того, джерелом подібних неприємностей з волоссям можуть стати хвороби нирок і дихальної системи, глистяні інвазії і такі хронічні інфекції, як ангіна або карієс. А якщо волосся сповільнилися в рості, варто перевірити рівень гемоглобіну. Цілком можливо, що організму просто бракує заліза.

Лупа: причини і способи позбавлення

Причиною появи лупи, швидше за все, є неправильно підібраний шампунь (в разі сухої лупи) або грибок (в разі жирної).

При виявленні непривабливих білих лусочок в волоссі в ідеалі слід звернутися до трихолога або косметолога. Можливо, проблему вирішить банальна зміна засобів догляду за волоссям.

Гарну дію в боротьбі з лупою надають аптечні засоби, що містять кератолітики (саліцилова кислота). А в деяких випадках для боротьби з непривабливими білими лусочками достатьо відлущити зайве з шкіри за допомогою косметичного скрабу.

Крім того, поява лупи може вказувати на розвиток захворювань нирок, печінки і шлункового тракту, а може стати проявом алергії. Визначити точну причину появи лупи і виявити симптоми хвороби, що спровокувала це, може лікар.

Якщо впоратися з лупою за допомогою косметичних засобів не вдалося, рекомендується зробити аналіз на гормони. Причиною її появи може бути підвищення тестостерону. У деяких випадках винуватцем може стати неправильне харчування.

Прищі і висипання на обличчі: симптоми хвороби

Частою причиною появи на обличчі прищів і висипань є звичайний бруд – забиті пори, погане очищення шкіри, нехтування засобами відлущування.

А що робити, якщо причина не в цьому? Тут універсальних порад бути не може. Прищі і висипання можуть бути ознаками хвороб різного роду – від алергічної реакції на нові косметичні засоби до появи серйозних проблем зі здоров’ям. Тому краще відразу звернутися до дерматолога, який проведе обстеження, вивчить симптоми хвороби і призначить необхідне лікування.

Приводом для висипань на обличчі може стати неправильне харчування. Наприклад, надлишок в раціоні солодких і жирних страв перевантажує роботу органів травлення, а стреси активізують роботу сальних залоз. Найбільш часто страждає зона щік, носа і підборіддя, оскільки саме в цих місцях розташована безліч сальних залоз. Їх підвищена активність призводить до появи висипу і прищів. Активувати надмірну роботу цих залоз можуть симптоми хвороби шлунково-кишкового тракту. До того ж таким чином можуть виявлятися ознаки хвороби або перевантаження печінки.

Про що говорить набряк повік?

Найбільш частими причинами набряку повік стають сльози, укуси комах і неграмотно підібрані косметичні засоби.

Справитися з алергічною реакцією допоможе зміна марки косметики, лімфодренажний масаж і прийом антигістамінних препаратів. Крім того, для профілактики набряку необхідний правильний режим харчування, а саме – скорочення вживання рідини, а також солоних, жирних, солодких і копчених страв перед сном.

Набряк верхніх повік може вказувати на хвороби нирок. Визначити або виключити цю патологію допоможе лабораторне дослідження крові. Якщо набряклі повіки доповнює протягом тривалого проміжку часу охриплий без видимих ​​причин голос, теж потрібно здатися нефролога.

Темні кола під очима

Швидше за все, причиною утворення темнуватих кіл під очима є кровоносні судини, які просвічуються через шкіру. У деяких випадках винуватцем стає надлишок пігменту меланіну або порушення мікроциркуляції крові.

З темними колами, причиною появи яких є надмірний вміст меланіну, допоможе впоратися вітамін С (для внутрішнього і зовнішнього застосування). Якщо косметичні процедури не дали результату, необхідно звернутися до лікаря-нефролога або невропатолога.

Коричневі кола під очима можуть вказувати на хвороби печінки, сині – нирок. Поява синців говорить про струс мозку.

Крім того:

  • поява червоних плям на обличчі може говорити про алергічні реакції, перенапруження, проблеми гормональної, серцево-судинної та аутоімунної систем;
  • причиною лущення можуть стати: авітаміноз, депресія, хвороби нирок, печінки і шлунково-кишкового тракту;
  • друге підборіддя при відсутності зайвої ваги попереджає про захворювання ендокринної системи;
  • передчасні зморшки іноді вказують на захворювання ендокринної та травної систем;
  • губи синюватого відтінку свідчать про порушення кровообігу;
  • жовтуваті білки очей можуть стати тривожним симптомом хвороб печінки або жовчного міхура.

Джерело

Поділись


Новини партнерів