Які грубі помилки в харчуванні роблять жінки після 40 років

Вживання насичених жирів

Якщо після 30 років з’їдене тістечко загрожувало тільки зайвими калоріями, то після 40 їжа, що містить насичені тваринні жири, призводить до підвищеного вмісту холестерину. А це означає, що з часом судини стають слабкішими, і ризик виникнення серцево-судинних захворювань збільшується в кілька разів.

Чим замінити? Прекрасна альтернатива вершковому маслу і маргарину – рослинні олії. А також ненасичені жири Омега-3, які зміцнюють стінки капілярів, роблять красивими волосся і нігті. Знежирене м’ясо птиці стане відмінною заміною свинині або яловичині. А кисломолочні продукти з низьким відсотком жирності знімуть навантаження з травної системи, при цьому будуть сприяти її злагодженій роботі і забезпечать організм білками – важливим будівельним матеріалом для всіх клітин.

Відсутність достатньої кількості кальцію і калію в раціоні

Маючи від природи більш гнучкий скелет, ніж у чоловіків, жінки вже після 40 можуть зіткнутися з дефіцитом кальцію. Це позначається на стані зубів і нігтів, а також збільшує ризик виникнення остеопорозу, артриту та інших захворювань опорно-рухової системи. А нестача калію в зрілому віці безпосередньо впливає на дратівливість і стомлюваність, робить слабкими м’язи, порушує водно-сольовий обмін, від якого залежить робота нирок і всієї видільної системи.

Чим компенсувати? Крім сиру і молока багатими джерелами кальцію є шпинат, сир, кунжут, квасоля, вівсяна крупа, морські водорості, китайська капуста, броколі і базилік. Щоб заповнити недолік калію, важливо вживати в їжу банани, печену картоплю з шкіркою, сухофрукти, мигдаль, висівки, помідори і баклажани, баштанні культури.

ігнорування клітковини

З роками всі процеси, що протікають в організмі, поступово сповільнюються. І травлення не є винятком. Якщо після 40 років в жіночому меню стає мало клітковини, її дефіцит відбивається на швидкості переварювання їжі, здатності кишечника повноцінно засвоювати корисні речовини, швидко позбавляючись від шлаків і токсинів.

Чим компенсувати?   Свіжі овочі та фрукти, зелень, цільнозерновий хліб, горіхи, насіння і злаки не тільки роблять раціон різноманітніше і здоровіше, а й забезпечують тіло кількістю клітковини, яка необхідна для ідеальної роботи шлунково-кишкового тракту.

регулярне переїдання

Надмірна вага – лише одна з безлічі проблем, що виникають на тлі переїдання в зрілому віці. Скачки тиску, погіршення стану шкіри, безсоння і навіть нервові розлади легко можуть виникнути, якщо в такому віці відмовитися від помірного харчування.

Як вирішити проблему? Звичка рясно харчуватися переслідує багатьох жінок з юності. Але якщо в молодості рятує швидкий обмін речовин, то з роками згубна пристрасть до великих порцій обертається справжньою проблемою. Вирішувати її радикально і дотримуватися жорстких дієт в такому віці означає швидко і назавжди зіпсувати своє здоров’я. Розумніше дотримуватися різноманітність раціону і поступово зменшувати порції, відмовитися від вечірньої щільної трапези, влаштовувати розвантажувальні дні і займатися фізичним навантаженням. Жінці важливо психологічно налаштуватися на розумне ставлення до їжі, яка потрібна тілу, перш за все, як головний ресурс життєвої енергії, а не розвага або заохочення.

 

Надмірне вживання солі

У зрілому віці перенасичення клітин цим продуктом загрожує порушенням роботи судин і нирок, а саме набряками і затримкою рідини в жирових тканинах, що часто є причиною набору ваги.

Що робити? Повністю без солі існувати неможливо, так як вона містить натрій, який бере участь у водно-сольовому обміні організму. Зате зменшити кількість цього продукту після 40 років необхідно. Досить звести до мінімуму вживання консервів, соусів, маринадів, ковбаси та копченої риби, домашніх заготовок, снеків, чіпсів і інших шкідливих закусок.

Порушення питного режиму

Недооцінювати роль рідини – це все одно, що добровільно погодитися на передчасне старіння. Дефіцит води в клітинах стає причиною пригнічення всіх життєвих процесів. Зневоднення веде до швидкого в’янення шкіри, сухості і ламкості волосся, слабкості, гормональних порушень і навіть до безсоння.

Що робити? Звичайна чиста вода здатна компенсувати дефіцит рідини в будь-якому віці. Тому пити її після 40 слід не менше, ніж півтора-два літри на добу. Корисними також є соки, морси, компоти з сухофруктів, трав’яний чай, цикорій. А ось від кави і міцного чаю бажано відмовитися, щоб виключити скачки тиску і підвищеного навантаження на серце.

Поділись


Новини партнерів