Вживання насичених жирів
Якщо після 30 років з’їдене тістечко загрожувало тільки зайвими калоріями, то після 40 їжа, що містить насичені тваринні жири, призводить до підвищеного вмісту холестерину. А це означає, що з часом судини стають слабкішими, і ризик виникнення серцево-судинних захворювань збільшується в кілька разів.
Чим замінити? Прекрасна альтернатива вершковому маслу і маргарину – рослинні олії. А також ненасичені жири Омега-3, які зміцнюють стінки капілярів, роблять красивими волосся і нігті. Знежирене м’ясо птиці стане відмінною заміною свинині або яловичині. А кисломолочні продукти з низьким відсотком жирності знімуть навантаження з травної системи, при цьому будуть сприяти її злагодженій роботі і забезпечать організм білками – важливим будівельним матеріалом для всіх клітин.
Відсутність достатньої кількості кальцію і калію в раціоні
Маючи від природи більш гнучкий скелет, ніж у чоловіків, жінки вже після 40 можуть зіткнутися з дефіцитом кальцію. Це позначається на стані зубів і нігтів, а також збільшує ризик виникнення остеопорозу, артриту та інших захворювань опорно-рухової системи. А нестача калію в зрілому віці безпосередньо впливає на дратівливість і стомлюваність, робить слабкими м’язи, порушує водно-сольовий обмін, від якого залежить робота нирок і всієї видільної системи.
Чим компенсувати? Крім сиру і молока багатими джерелами кальцію є шпинат, сир, кунжут, квасоля, вівсяна крупа, морські водорості, китайська капуста, броколі і базилік. Щоб заповнити недолік калію, важливо вживати в їжу банани, печену картоплю з шкіркою, сухофрукти, мигдаль, висівки, помідори і баклажани, баштанні культури.
ігнорування клітковини
З роками всі процеси, що протікають в організмі, поступово сповільнюються. І травлення не є винятком. Якщо після 40 років в жіночому меню стає мало клітковини, її дефіцит відбивається на швидкості переварювання їжі, здатності кишечника повноцінно засвоювати корисні речовини, швидко позбавляючись від шлаків і токсинів.
Чим компенсувати? Свіжі овочі та фрукти, зелень, цільнозерновий хліб, горіхи, насіння і злаки не тільки роблять раціон різноманітніше і здоровіше, а й забезпечують тіло кількістю клітковини, яка необхідна для ідеальної роботи шлунково-кишкового тракту.
регулярне переїдання
Надмірна вага – лише одна з безлічі проблем, що виникають на тлі переїдання в зрілому віці. Скачки тиску, погіршення стану шкіри, безсоння і навіть нервові розлади легко можуть виникнути, якщо в такому віці відмовитися від помірного харчування.
Як вирішити проблему? Звичка рясно харчуватися переслідує багатьох жінок з юності. Але якщо в молодості рятує швидкий обмін речовин, то з роками згубна пристрасть до великих порцій обертається справжньою проблемою. Вирішувати її радикально і дотримуватися жорстких дієт в такому віці означає швидко і назавжди зіпсувати своє здоров’я. Розумніше дотримуватися різноманітність раціону і поступово зменшувати порції, відмовитися від вечірньої щільної трапези, влаштовувати розвантажувальні дні і займатися фізичним навантаженням. Жінці важливо психологічно налаштуватися на розумне ставлення до їжі, яка потрібна тілу, перш за все, як головний ресурс життєвої енергії, а не розвага або заохочення.
Надмірне вживання солі
У зрілому віці перенасичення клітин цим продуктом загрожує порушенням роботи судин і нирок, а саме набряками і затримкою рідини в жирових тканинах, що часто є причиною набору ваги.
Що робити? Повністю без солі існувати неможливо, так як вона містить натрій, який бере участь у водно-сольовому обміні організму. Зате зменшити кількість цього продукту після 40 років необхідно. Досить звести до мінімуму вживання консервів, соусів, маринадів, ковбаси та копченої риби, домашніх заготовок, снеків, чіпсів і інших шкідливих закусок.
Порушення питного режиму
Недооцінювати роль рідини – це все одно, що добровільно погодитися на передчасне старіння. Дефіцит води в клітинах стає причиною пригнічення всіх життєвих процесів. Зневоднення веде до швидкого в’янення шкіри, сухості і ламкості волосся, слабкості, гормональних порушень і навіть до безсоння.
Що робити? Звичайна чиста вода здатна компенсувати дефіцит рідини в будь-якому віці. Тому пити її після 40 слід не менше, ніж півтора-два літри на добу. Корисними також є соки, морси, компоти з сухофруктів, трав’яний чай, цикорій. А ось від кави і міцного чаю бажано відмовитися, щоб виключити скачки тиску і підвищеного навантаження на серце.