Тривожні сигнали вашого тіла, які не можна ігнорувати

Ви – уважний слухач? Якщо запам’ятовуєте слова співрозмовника, не перебиваєте, берете активну участь і проявляєте емоції, тоді все чудово і ви заслуговуєте на похвалу. А як щодо власного тіла? До нього теж потрібно прислухатися і дуже уважно. Адже воно так часто намагається сказати нам найважливіші речі. А ми списуємо сигнали про допомогу на банальне нездужання. Але що ж вони означають насправді?

Навчитися слухати своє тіло і довіряти йому – важливий навик, який варто опанувати ще з молодості. Ні, поповнювати стрункі ряди іпохондриків і бігти до лікаря після кожного «кольнуло в боці» не слід. Але пропускати навіть дрібні сигнали тіла не варто. Іноді в них закодована дійсно важлива інформація. Спробуємо розібратися, що ж ховається за «банальним нездужанням» та іншими поширеними скаргами.

Забудькуватість. Втомилися проводити ранок, як в тумані, а по дорозі на роботу із зусиллям згадувати, закрили ви двері на ключ чи ні? Звичайно, легка неуважність непогано лікується повноцінним сном. Але якщо і 8 годин в обіймах Морфея не впливають на ситуацію, краще відвідати ендокринолога і здати аналіз крові на основні маркери щитовидної залози. Проблема може бути в ній. Особливо, якщо неуважність поєднується з постійною втомою і стрибками настрою.

Низьке лібідо. Так, сотня проектів на роботі, злий начальник і дикі пробки на дорозі не сильно сприяють подвигам на шлюбному ложі. Банальна втома – теж. Але при відсутності психологічних конфліктів з другою половинкою, низьке лібідо може натякати на серйозну річ: гормональний дисбаланс. Який запросто провокує затяжну депресію, стрибки ваги і проблеми з серцево-судинною системою. Так що краще спрацювати на випередження і здати аналіз на гормони.

Постійно “на нервах”. Проблеми бувають у всіх, а стрес взагалі став нормою міського життя. Але якщо ви все частіше помічаєте за собою різкі зміни настрою, плаксивість, напади тривоги без причини і згадане вище низьке лібідо, ваш стрес, ймовірно затягнувся. І підвищене вироблення гормону кортизолу змушує тіло працювати буквально на знос. Не слід ігнорувати ці симптоми: доведено, що затяжний стрес призводить до депресії і знижує когнітивні функції. Тобто, на роботі це точно позначиться. А тому швидше беріть відпустку. Або, хоча б, гуляйте на свіжому повітрі близько 20 хвилин в день. Іноді для цього достатньо просто вийти з громадського транспорту на пару зупинок раніше. Рухова активність і глибоке дихання допомагають тримати стрес у вузді. Так само, як і здорове харчування.

Судоми в ногах трапляються все частіше. Більшість з нас проводить цілий день в положенні сидячи, а тому не надає значення дивним відчуттям в кінцівках. Даремно. Прискорені судоми і спазми в ногах можуть бути сигналом нестачі магнію в організмі і ранніми провісниками аритмії, тахікардії і навіть серцевого нападу. Обов’язково проконсультуйтеся з флебологом: лікар напевно порадить вам збагатити дієту бананами, мигдалем, стравами з гарбуза і іншими природними джерелами магнію. Або підбере відповідний препарат. Очевидно одне: ігнорувати цей симптом точно не можна.

Ви відчуваєте поколювання в пальцях. Часте поколювання може бути сигналом нестачі вітаміну B12. А хронічна нестача цього «незначного» вітаміну може спровокувати анемію. А тому обов’язково додайте в меню курячі яйця і молочні продукти. Найімовірніше, що і пальці після цього швидко заспокояться.

Шкіра стала дуже сухою і лущиться. Так, з початком опалювального сезону це стає просто-таки загальною проблемою. Але виною цьому є не тільки сухе повітря. Тіло намагається сказати, що йому не вистачає жирних кислот. А тому обов’язково підживити його корисними смаколиками, на зразок грецьких горіхів, авокадо, оливок або оливкової олії і червоної риби. А шкіру – хорошим зволожуючим кремом. І в цілому не забувайте, що будь-яку косметичну проблему потрібно вирішувати комплексно, в тому числі і зсередини.

Обличчя «атакують» прищі. До висипань треба прислухатися. Особливо, якщо вам вже трохи за 16. У зрілому віці акне майже завжди повідомляють про одну з наступних проблем: гормональні «гойдалки» (в тому числі, за фазами циклу у жінок), затяжний стрес (кортизол відразу б’є по шкірі), нестача сну (адже саме сон «гасить» гормон стресу кортизол) або ж зловживання цукром. Так що перш, ніж бігти за самим щільним тональним кремом, постарайтеся усунути причину. Інакше прищі будуть тріумфально повертатися.

Вам постійно хочеться спати. Особливо, посеред дня. Якщо ви рахуєте хвилини до ланчу і намагаєтеся робити вигляд, що не спите на моторошно важливій нараді, причиною може бути … ваш сніданок! А заодно обід. У всякому разі, якщо у вашому раціоні переважають вуглеводи та хліб, на кшталт бутербродів або булок. Такі смаколики дають миттєвий заряд енергії, але вже через пару годин забирають його з відсотками. «Спасибі» стрибкам цукру в крові. А тому віддайте перевагу білковій їжі, овочам і фруктам. Вони точно допоможуть протриматися до вечора без двох літрів кави.

Джерело

Поділись


Новини партнерів