Як правильно мити руки, щоб бути здоровим

Патогенні мікроорганізми чатують на людину скрізь – в супермаркетах, ресторанах і кафе, громадських туалетах, готелях, транспорті тощо. Ми розповімо, як мити руки, щоб убезпечити себе від мікробів.

Існує щонайменше дві стратегії, які допомагають убезпечити себе і близьких від дії патогенних мікроорганізмів. Перша полягає в зниженні на наших руках загальної маси мікробів, і найчастіше ми це робимо за допомогою миття з милом. Численні дослідження показали, що просте миття рук з милом значно знижує ймовірність, наприклад, діареї, так як просто змиває більшу частину мікробів.

Друга стратегія – це знищення бактерій. Ця мета досягається завдяки використанню засобів з антибактеріальними речовинами, такими як спирти, хлор, пероксиди, хлоргексидин або триклозан.

Дослідження, в якому брало участь близько 4000 чоловік, показало, що середній час миття рук складає приблизно шість секунд, що недостатньо для того, щоб убезпечити себе і оточуючих. Крім того, було з’ясовано, що більшість людей (93,2% з 2800 респондентів) не миють руки після кашлю або чхання, що сприяє поширенню інфекцій.

Центр по контролю і профілактиці захворювань рекомендує завжди мити руки в наступних повсякденних ситуаціях:

До, після і під час приготування їжі
Перед прийомом їжі
Перед процедурами і після процедур догляду за хворим
Перед обробкою і після обробки побутової рани
Після туалету
Після зміни підгузників або гігієнічних процедур по догляду за дитиною
Після чхання, кашлю або навіть після того, як ви витерли ніс
Після того, як ви торкалися і годували домашню тварину
Після контакту з їжею тварини
Після виносу сміття

Мити руки необхідно наступним чином:

Змочіть руки проточною водою
Нанесіть мило
Рівномірно розподіліть мило по всій поверхні рук, переконайтеся, що мило потрапило на тильну сторону, між пальцями і під нігті
Розподіляйте мило по поверхні кистей рук не менше 20-30 секунд (краще — з закритим краном, щоб економити воду)
Змити мильну піну проточною водою
Осушіть руки чистим рушником або висушіть їх з допомогою повітряної сушарки

Якщо мило і вода недоступні, CDC рекомендує використовувати санітайзер (антисептик для рук) — дезінфікуючий засіб, що містить, щонайменше, 60% спирту. Невеликий флакон завжди варто мати при собі. Спирти володіють широким спектром антимікробної активності і менш вибагливі порівняно з іншими антибактеріальними хімічними речовинами.

Джерело

Поділись


Новини партнерів