5 ознак того, що ваші улюблені харчові звички є небезпечними

Харчові звички – це те, що ви їсте і в яких кількостях, а також як ви це робите. Не варто плутати порушення харчових звичок з такими захворюваннями, як анорексія, булімія і компульсивне переїдання. Хоча, вони також можуть дуже шкідливими.

Харчові звички все-таки простіше скоригувати, якщо вийде усвідомлено підійти до харчування і до свого відношення до нього. За допомогою гастроентеролога Світлани Комової ми виділили 5 ознак того, що ваші харчові звички небезпечні.

Заміна фізичного голоду психологічним

Фізичний голод – це коли порожньо в шлунку, а в крові мало поживних речовин. Мозок отримує сигнал він внутрішніх органів і «вимагає» нагодувати організм.

Існує ще один вид голоду – психологічний. Людина їсть за компанію або заради смаку або щоб відволіктися. Ось це вже дуже погано. Ви їсте в той час, коли вашому організму це не потрібно.

Лікар Комова радить записати останні 15 прийомів їжі і перекусів і проаналізувати те, чому ви їли в той чи інший раз. Це допоможе виявити прийоми зайвої їжі і скоригувати свої харчові звички. Щоб боротися з жуванням, потрібно знайти собі заняття до душі. Коли людина зайнята чимось, у неї не виникне бажання зазирнути в холодильник.

Порушений ритуал

Уже кілька десятків років лікарі кричать про те, що не можна їсти в компанії телевізора, книги, комп’ютера або телефону. Через це не відбувається нюхового та візуального контакту з їжею, і людина з’їдає зайве. Крім того, ферменти виробляються в меншому обсязі, знижуючи травну функцію. Що можна зробити?

«Я своїм пацієнтам раджу починати з малого. По одному прийому їжі в день організовувати гарний стіл – сервіровка, колір і запах блюд. Це допоможе організму краще сприймати прийоми їжі. Поступово це увійде в звичку, і сидіти носом в комп’ютер в обнімку з мискою людині більше не захочеться», – пояснює лікар.

Дієтичне мислення

За словами Світлани Комової зараз у багатьох молодих людей спостерігається таке порушення харчової поведінки як дієтичне мислення. Якщо говорити простою мовою, люди з цією проблемою постійно шукають можливість обмежити харчування так, щоб схуднути. А все закінчується зривами, стрибками ваги і гнітючим почуттям провини. Лікарі радять людям з дієтичним мисленням усвідомити, що людина поправляється від будь-яких надлишкових калорій. Тому важливо дотримуватися різноманітного раціону і не переїдати, щоб тримати себе в формі.

Винагорода к вигляді їжі

Це порушення має коріння в дитинстві. Мами і бабусі в якості нагороди давали нам шоколадки або готували щось улюблене. В голові вкоренилося, що нагороджувати себе смачною їжею – це нормально. Але запитайте лікарів, вони дадуть відповідь що цю харчову звичку потрібно побороти. Як це можна зробити? Фахівці радять від цієї звички відвикати повільно і плавно. Почніть поки замінювати шкідливі для фігури і здоров’я ласощі на більш здорові і нагулювати перед їх вживанням апетит. Згодом мозок відвикне від вашої багаторічної звички.

Правильне харчування

Одна з ознак харчових порушень – орторексія або «правильне харчування». Ні, нічого поганого немає в бажанні вивчати склад продукту перед покупкою і піклуватися про свій раціон. Однак, у деяких це вже перетікає в серйозну заклопотаність і депресію, що навколо стільки шкідливих продуктів і харчових компонентів.

«Я б в цьому випадку порадила скласти список того, що вас найбільше турбує в харчуванні. Наприклад, бідна вітамінами їжа, натуральність, добавки і ін. Після чого прийти до лікаря і поговорити з ним. Він пояснить вам кожен пункт вашого списку і допоможе позбутися страхів перед ГМО, швидкими вуглеводами і харчовими добавками», – каже гастроентеролог Світлана Комова.

Поділись


Новини партнерів