Система харчування “Кето”: що потрібно знати про популярну дієту

У сучасній дієтології існує багато систем харчування: від широко відомого правильного харчування до спірного інтуїтивного харчування. Система харчування “Кето” знаходиться десь між ними: вона в міру обгрунтована і в міру спірна.

Система харчування “Кето” – робить акцент на продуктах з великим вмістом жиру. Білків і вуглеводів в нашому раціоні харчування набагато менше. Це означає, що в раціоні повинні бути страви з авокадо, риби і морепродуктів, яєць, горіхів і молочних продуктів з високим вмістом жиру.

Дієта “Кето”- це спосіб вживання в їжу жирів (близько 80%), білка (близько 15%) і вуглеводів (близько 5%). Коли людина харчується таким чином, вона перетворює їжу в стан кетозу, а це значить, що замість спалювання енергії відбувається спалювання жиру, – говорить один з прихильників цієї системи харчування, дієтолог з Торонто Ебі Лангер.

Як працює кетогенна дієта?

Як стверджують дієтологи, вся справа в низькому споживанні вуглеводів. Вони є основним джерелом енергії організму, а якщо їх рівень в організмі падає – починається активна переробка жирів. Він поділяється на кетони, які є побічним продуктом жирового обміну. Після цього наше тіло використовує кетони, як паливо для роботи.

У чому користь?

Якщо ти можеш прожити без цукру, мучного, картоплі, то кетогенна дієта для тебе. Низьковуглеводний спосіб життя сприятливо впливає на втрату ваги і знижує ризик серцевих захворювань і цукрового діабету.

Також вважається, що кетогенна дієта є профілактикою захворювання раку – це пов’язано з тим, що ракові клітини потребують надходження вуглеводів. Вона актуально для пацієнтів з неврологічними розладами (від постійних головних болів і до більш серйозних станів, таких як хвороба Паркінсона і хвороба Альцгеймера).

У чому шкода?

Незважаючи на те, що кетогенна дієта виглядає дуже корисною і ефективною, вона обмежена. Крім того, досить складно не вживати вуглеводи (як можна прожити без картоплі?), А вживання продуктів з великим вмістом жиру не надто корисне для печінки. Проте, дієта неймовірно обмежена. Може бути дуже складно підтримувати її протягом тривалого часу.

Крім того, дієтологи стверджують, що обмеження вуглеводів в раціоні людини негативно позначається на її фізичних і розумових здібностях.

Що можна їсти?

Виникає логічне запитання: які ж продукти входять в список дозволених на кетогенній системі харчування? Повинні сказати, що він не дуже великий. І виглядає наступним чином:

  • яловичина;
  • телятина,
  • м’ясо свійської птиці;
  • свинина;
  • оселедець, лосось, сьомга, скумбрія;
  • всі морепродукти;
  • яйця (курячі та перепелині);
  • горіхи;
  • знежирене молоко;
  • кисломолочні продукти без додавання барвників, підсолоджувачів та ароматизаторів;
  • обмежена кількість овочів з низьким вмістом крохмалю, листовий салат і несолодкі фрукти (кислі сорти яблук, апельсини, грейпфрути).

Джерело

Поділись


Новини партнерів