У сучасній дієтології існує багато систем харчування: від широко відомого правильного харчування до спірного інтуїтивного харчування. Система харчування “Кето” знаходиться десь між ними: вона в міру обгрунтована і в міру спірна.
Система харчування “Кето” – робить акцент на продуктах з великим вмістом жиру. Білків і вуглеводів в нашому раціоні харчування набагато менше. Це означає, що в раціоні повинні бути страви з авокадо, риби і морепродуктів, яєць, горіхів і молочних продуктів з високим вмістом жиру.
Дієта “Кето”- це спосіб вживання в їжу жирів (близько 80%), білка (близько 15%) і вуглеводів (близько 5%). Коли людина харчується таким чином, вона перетворює їжу в стан кетозу, а це значить, що замість спалювання енергії відбувається спалювання жиру, – говорить один з прихильників цієї системи харчування, дієтолог з Торонто Ебі Лангер.
Як працює кетогенна дієта?
Як стверджують дієтологи, вся справа в низькому споживанні вуглеводів. Вони є основним джерелом енергії організму, а якщо їх рівень в організмі падає – починається активна переробка жирів. Він поділяється на кетони, які є побічним продуктом жирового обміну. Після цього наше тіло використовує кетони, як паливо для роботи.
У чому користь?
Якщо ти можеш прожити без цукру, мучного, картоплі, то кетогенна дієта для тебе. Низьковуглеводний спосіб життя сприятливо впливає на втрату ваги і знижує ризик серцевих захворювань і цукрового діабету.
Також вважається, що кетогенна дієта є профілактикою захворювання раку – це пов’язано з тим, що ракові клітини потребують надходження вуглеводів. Вона актуально для пацієнтів з неврологічними розладами (від постійних головних болів і до більш серйозних станів, таких як хвороба Паркінсона і хвороба Альцгеймера).
У чому шкода?
Незважаючи на те, що кетогенна дієта виглядає дуже корисною і ефективною, вона обмежена. Крім того, досить складно не вживати вуглеводи (як можна прожити без картоплі?), А вживання продуктів з великим вмістом жиру не надто корисне для печінки. Проте, дієта неймовірно обмежена. Може бути дуже складно підтримувати її протягом тривалого часу.
Крім того, дієтологи стверджують, що обмеження вуглеводів в раціоні людини негативно позначається на її фізичних і розумових здібностях.
Що можна їсти?
Виникає логічне запитання: які ж продукти входять в список дозволених на кетогенній системі харчування? Повинні сказати, що він не дуже великий. І виглядає наступним чином:
- яловичина;
- телятина,
- м’ясо свійської птиці;
- свинина;
- оселедець, лосось, сьомга, скумбрія;
- всі морепродукти;
- яйця (курячі та перепелині);
- горіхи;
- знежирене молоко;
- кисломолочні продукти без додавання барвників, підсолоджувачів та ароматизаторів;
- обмежена кількість овочів з низьким вмістом крохмалю, листовий салат і несолодкі фрукти (кислі сорти яблук, апельсини, грейпфрути).