Медики назвали найкорисніші для здоров’я види сиру

Сир приємний на смак, він добре втамовує голод і незамінний у багатьох рецептах. Хіба можна собі уявити пасту без натертого сиру? Або пироги без підсмаженого сиру? Цей молочний продукт дає організму кальцій, протеїни, амінокислоти (в тому числі триптофан). Тому його рекомендують їсти в будь-якому віці. Але … в світі немає досконалості. Недосконалий і сир, в ньому зазвичай занадто багато калорій і багато солі. Тому їсти його треба з відносною поміркованістю. Якщо ж їсти сир в міру, звичайно, він буде корисним для здоров’я. Цікавим також є те, що чим натуральнішим є сир тим більше користі він принесе організму. Скажімо, вміст солі в сирі часто залежить не стільки від виду сиру, скільки від виробника. Коли ми «сідаємо на дієту», ми зазвичай намагаємося не включати в неї сир, оскільки це калорійний продукт, що містить досить багато солі. Але є і корисні сири, які не зашкодять здоровій, збалансованій дієті (зрозуміло, включати в дієту їх потрібно в обмеженій кількості).

Рекомендується вживати такі сири:

1. Рікота. У цьому сирі міститься велика кількість протеїнів, вітамінів А і В, а також цинку. Він містить дуже малий відсоток жиру в порівнянні з іншими сортами, і в ньому мало солі. Рікоту готують з молочної сироватки. Цей сир має зернисту структуру, він білого кольору і дуже приємний на смак. Його можна використовувати в приготуванні салатів і солодких десертів. В Італії його часто додають в пасту.

2. Пекоріно Романо. Це теж дуже корисний сир, його виготовляють з овечого молока. Це солоний сир, що відноситься до категорії твердих сирів. Батьківщиною його є центральна столична область Лаціо (Італія). Цей сир часто використовують при приготуванні соусів і їдять в підсмаженому вигляді. У натертому вигляді його додають в пасту. Він більш солоний, ніж інші види сиру пекоріно (тосканський і сардинський).

3. Зернистий сир. Це різновид сиру зниженої жирності. Являє собою сирне зерно, змішане зі свіжими, трохи підсоленими вершками. Він має кілька різновидів: кремоподібний, збитий, без солі, без лактози. Містить багато протеїнів і інших нутрієнтів, таких як кальцій, селен і фосфор. У чашці зернистого сиру міститься 28 грамів протеїнів. Він особливо корисний для тих, хто намагається позбутися від зайвої ваги.

4. Пармезан. Це твердий сир з ламкою текстурою. Корови, які дають молоко для пармезану, пасуться на спеціальних галявинах. В їх раціоні тільки свіжа трава, сіно Ізернії. Визрівати цей сир повинен не менше року, а краще 2-3 роки. Багато хто вважає, що пармезан їдять тільки з пастою і супами, але це не зовсім так. Його можна їсти і перед основною їжею і на десерт. Можна поєднувати цей сир з шинкою і фруктами. В Італії його особливо рекомендують вагітним жінкам, літнім людям, дітям і спортсменам. Пармезан засвоюється організмом набагато краще, ніж інші сири.

5. Чеддер. Люди, що страждають від непереносимості лактози, не можуть їсти багато молочних продуктів, в тому числі багато сирів. Але зрілі сири, такі як чеддер, містять мало лактози. При частковій непереносимості лактози їх можна їсти.

6. Фета. Цей сир роблять з овечого та козячого молока. Він має консистенцію щільного сиру, смак сиру солонуватий, з ніжною молочною кислинкою. Справжній сир фета виробляється в Греції, але в продажі є і турецька, болгарська, румунська, данська фета цілком пристойної якості. ЇЇ зазвичай включають до складу салатів з оливковою олією, помідорами і огірками. У літню пору такі салати дуже популярні в багатьох середземноморських країнах.

Джерело

Поділись


Новини партнерів