Лікарі розповіли, які препарати підвищують ризик інсульту у жінок

Нові дослідження вчених з Університету Лойоли в Чикаго показують, що оральні контрацептиви збільшують ризик виникнення певного типу інсульту. Згідно з отриманими даними, жінки, які використовують гормональні таблетки для запобігання небажаній вагітності, набагато частіше страждають від ішемічного інсульту, який виникає, коли артерія в мозку блокується.

Даний вид інсульту складає близько 85% всіх випадків інсультів, що загрожують здоров’ю та життю. При цьому наголошується, що оральні контрацептиви не підвищують ризик розвитку геморагічного інсульту, викликаного кровотечею в мозку.

Вважається, що протизаплідні таблетки, гормональні пластирі і ін’єкції підвищують ризик закупорки артерій, роблячи кров густішою. Однак дослідники підкреслюють, що шанси постраждати від інсульту є найнижчими серед жінок без будь-яких факторів ризику підвищеного згортання крові. До них відносяться високий кров’яний тиск і куріння. Медики вважають, що жінки повинні піддаватися скринінгу на потенційні фактори ризику виникнення інсульту, перш ніж їм будуть призначені гормональні контрацептиви.

Більшість жінок використовували, принаймні, один гормональний контрацептив у своєму житті. Згідно зі статистикою, близько 40% жінок використовують протизаплідні таблетки.

Джерело

Поділись


Новини партнерів