Дієтологи розповіли, які продукти можуть замінити морепродукти в раціоні

Відомо, що жирні кислоти омега-3 є надзвичайно корисними для здоров’я. Їх лікарі радять отримувати з жирної риби. Однак не для всіх риба є доступним продуктом. На щастя, недавні дослідження показали, що її можна замінити. Для цього підійдуть лляна олія і волоські горіхи. Дані продукти цілком здатні перекрити добову норму жирних кислот омега-3, які відновлюють ліпідний шар клітинних мембран.

Відомо, що кислоти омега-3 беруть участь в біосинтезі речовин і захищають клітини від окисного стресу. Кислоти також знижують ризик раку шлунково-кишкового тракту. Більшість таких кислот організм людини здатний виробляти самостійно, але альфа-ліноленову, ейкозапентаєнову і докозагексаєнову кислоти він отримує тільки разом з їжею. При цьому в раціоні наших жителів їх частка виявляється нижчою за норму в 5-10 разів, каже статистика.

За словами доктора медичних наук, завідувача відділенням серцево-судинної патології клініки ФГБУН “Фіц харчування і біотехнології” Альфреда Богданова, рекомендовану добову норму кислот омега-3 споживають мешканці узбережжя, в раціоні яких міститься багато свіжої риби. Для континентальних жителів морепродукти занадто дорогі. “Але ці продукти можна замінити. Найбюджетніший варіант – додавати в їжу лляну олію (або насіння льону), – говорить експерти.

Правда, лляна олія швидко окислюється при нагріванні і тривалому контакті з повітрям. Тому її не варто довго зберігати, навіть в холодильнику. Плюс, в добу слід споживати по 30 грамів волоських горіхів. Але в горіхах є інші жирні кислоти, включаючи кислоти омега-6. Оптимальний баланс жирних кислот омега-3 і омега-6 – один до двох чи трьох, нагадують лікарі.

Поділись


Новини партнерів