Відповідає лікар: чому болить живіт під час менструації і як з цим впоратися

Три експерти з різних областей відповідають на незручні питання, пов’язані з болем під час місячних.

Про що говорить біль внизу живота і в попереку? Чим вона зумовлена?

Людмила Шупенюк, гінеколог: «Біль під час менструацій виникає внаслідок того, що матка повинна« виштовхнути »шар ендометрія, що виділяється під час менструації. Щоб зробити це, вона скорочується. Ці скорочення, власне, і викликають переймоподібний, ниючий біль в ці дні ».

Що робити, якщо біль сильна? Коли варто звертатися до лікаря?

Людмила ШупенюкЛюдмила Шупенюк, гінеколог: «За статистикою, в усьому світі близько 80% жінок стикаються з менструальним болем, 40-50% періодично відчувають біль, а 10-15% в період менструації випадають з життя і змушені йти на лікарняний.

Менструальний біль може бути первинним і вторинним. Первинний біль не пов’язаний із захворюваннями: його причиною можуть бути анатомічні або фізіологічні особливості жінки, через що вона відчуває дискомфорт в критичні дні. Вторинний – це біль, який викликаний тими чи іншими захворюваннями.

Якщо жінка відчуває болючі менструації, перше, що потрібно зробити – відвідати гінеколога. Він визначить, чи це фізіологічний (анатомічний) стан, або ж вторинна біль, спричинена хворобою.

І звичайно, молодих дівчат потрібно відразу вчити, що вони повинні повідомляти батькам про такий біль, після чого необхідно разом відвідати гінеколога, виявити його причину і вибрати правильне рішення ».

Як полегшити біль?

Леся КовальчукЛеся Ковальчук, психолог: «Жіноче тіло любить бути в розслабленому стані. Це важливий компонент нашого здоров’я. У кожної жінки повинен бути свій набір методик для релаксації. Дуже важливо створити свій to-do list на тему «як розслаблятися». У кожної з вас він буде унікальним. Можливо, це творчість (вишивка, малювання) або спорт (йога або плавання, наприклад). Для жіночого організму і психіки це вкрай необхідно, адже ми постійно оновлюємо свою енергію. Саме це і покращує наше самопочуття ».

Людмила Шупенюк, гінеколог: «Оскільки я, а потім і моя дитина зіткнулися з проблемою болю під час менструацій, я можу сказати, що випробувала всі можливі методи. Найбільш міфічний – гаряча ванна. Абсолютно негігієнічний спосіб. Інший метод – займатися сексом, щоб було не так боляче. Таких міфів багато. Моя рекомендація – прийом спазмолітиків, седативних препаратів, а також правильне харчування, що виключає прийом гарячої їжі (або різко холодної), шоколаду, кави – всього того, що може викликати спазм і посилити біль ».

Як позбутися від болю? Якими знеболюючими можна користуватися і в якій кількості?

Людмила Шупенюк, гінеколог:  Можна приймати спазмолітики – препарати, що сприяють скороченню діяльності матки. Вони усувають спазми гладких м’язів внутрішніх органів, знижують частоту спастичних скорочень. Однак потрібно розуміти, що для кожної жінки необхідно підібрати правильний препарат, який дозволить відчувати себе комфортно під час критичних днів. Якщо проблема пов’язана з ендометріозом (поширене гінекологічне захворювання) або з підвищеною нервовою збудливістю, то одного спазмолітика недостатньо.

Якщо ж це пов’язано, наприклад, з фізіологічними особливостями, тоді спазмолітичний препарат буде працювати чудово.

У порівнянні з тими ж гормональними, нестероїдними протизапальними препаратами, спазмолітики безпечні ».

Валерія БурмакВалерія Бурмак, керівник з медичних питань безрецептурного напрямку Санофі в Україні : «Ефективним вирішенням при менструальному болю може стати препарат НО-ШПА® Комфорт, який допомагає усунути спазм і пов’язаний з ним менструальний біль. НО-ШПА® Комфорт має потрійну дію для ефективного усунення болю: знижує тонус гладкої мускулатури, покращує кровопостачання тканин і усуває ішемію. Крім того, препарат діє до 8 годин і має сприятливий профіль безпеки ».

Чи правда, що біль під час місячних не можна терпіти?

Леся Ковальчук, психолог : «З психологічної точки зору велике значення має те, як жінка ставиться до себе, як розуміє себе і своє тіло.

Біль вказує на ту частину в організмі і той аспект в житті, який не в порядку. І в той момент, коли ми вирішуємо терпіти біль, ми формуємо в собі жертву.

По суті, ми робимо це якістю своєї особистості, рисою характеру і частиною своєї долі. Ми формуємо події, де ми будемо знову підтверджувати собі, що переживати біль – це нормально. Жіноче тіло – це джерело здоров’я і життя, а не болю і страждання! ».

Людмила Шупенюк, гінеколог: «Ми повинні розуміти, що таке біль. Біль – це сигнал для організму про те, що щось не в порядку. В цьому випадку виникає тривалий спазм. Якщо цей період затягнувся (спазм досить виражений і тканина знаходиться в стані гіпоксії – недостатнього кровообігу), він дає сигнал мозку, що потрібно щось робити. Ми повинні вирішити проблему, яка є причиною болю. Біль – це сигнал знайти її причину ».

Чи можна під час місячних займатися спортом? Це не шкодить здоров’ю?

Людмила Шупенюк, гінеколог: «Моя рекомендація: саме в період менструації можна додати фізичну активність. Помірне фізичне навантаження + розтяжки (заняття йогою) можуть дати хороший результат ».

Чи правда, що сильні болі можуть з віком зменшитися?

Людмила Шупенюк, гінеколог: «Після народження дитини біль під час менструації (якщо вона первинного характеру) як правило стає трохи слабше. Однак не потрібно чекати, що біль пройде сама по собі. З багатьох причин, які були названі вище, важливо не терпіти біль, а звернутися за перших больових симптомів до гінеколога ».

Джерело

Поділись


Новини партнерів