Вчені розкрили таємниці психіки найбільших довгожителів Землі

Італійські дослідники виявили незвичайні загальні риси психіки у найстарших жителів Італії, які живуть в “вогнищі довголіття” на півдні країни, чиє вивчення може допомогти розкрити секрети їх довголіття, йдеться в статті, опублікованій в журналі International Psychogeriatrics.

“Існує безліч досліджень, присвячених долгожителям, однак фактично всі вони стосуються їх генетики, а не душевного здоров’я і особистості. Ми показали, що у цієї групи довгожителів існує унікальні загальні риси психіки, такі як завзятість, позитивне ставлення до життя і міцні зв’язки з сім’єю, землею і вірою”, – заявив Діліп Джест (Dilip Jeste) з університету Каліфорнії в Сан-Дієго (США).

Джест і ряд інших геронтологів та біологів під керівництвом Сальваторе ді Сомма (Salvatore di Somma) з університету Ла-Сапієнца в Римі (Італія) на протязі декількох років вивчають так зване “вогнище довгожительства” в містечку Чіленто, де живуть люди дуже похилого віку  і при цьому здорові люди.

Середня тривалість життя в Чіленто для жінок становить рекордні 92 роки, і 85 років для чоловіків, практично на 10 років більше, ніж в середньому по Італії. Існує ще кілька подібних регіонів на Землі, в тому числі Окінава, острова Сардинія і Ікарія, і кожен з них постійно привертає увагу вчених, що бажають розкрити секрети довгого життя та здоров’я в похилому віці.

Наукова команда Ді Сомма, завдяки його особистим зв’язкам в регіоні, змогла заручитися підтримкою трьох десятків вкрай літніх жителів Чіленто в віці 90+ років, які проживають в селі Аччаролі, і приблизно шести дюжин їхніх молодших родичів. Два роки тому вони допомогли вченим розкрити деякі гени і білки довголіття, а зараз геронтологи зацікавилися тим, як особливості їхньої психіки можуть бути пов’язані з тривалим життям.

Для цього вчені провели серію опитувань серед самих літніх людей і їх молодих родичів, оцінюючи рівень їх ментального та фізичного здоров’я. Ці опитування розкрили кілька цікавих деталей, характерних для самих рекордсменів, але не для їхніх онуків, дітей та правнуків.

Наприклад, всі люди похилого віку, не дивлячись на досить поганий стан здоров’я, помітно менше страждали від депресії, тривожних станів і інших проблем з психікою, ніж їхні молоді родичі, а також відрізнялися високим рівнем оптимізму і “трудоголізму”. До того ж, вони були незвично сильно прив’язані до тієї землі і до тієї сім’ї, на чиїй території і в чиїй компанії вони жили.

“Можливо, що любов до землі, загальна риса всіх цих літніх людей, є секретом їхнього довголіття. Велика частина з них продовжує працювати і вдома, і на своїх полях. Вони можуть думати,” це моє життя, моя земля, і я просто так її не віддам “, – робить висновок Анна Шельцо (Anna Scelzo), колега Ді Сомма.

Джерело

Поділись


Новини партнерів