10 продуктів, які “вбивають” поганий холестерин

Різні джерела дуже часто стверджують абсолютно протилежне. Якщо вірити одним -холестерин є надзвичайно шкідливим. Другі ж наполягають на тому, що він надзвичайно корисний. Отак начитаєшся і вже не знаєш, чому варто вірити, а чому ні. Але найцікавішим є те, що обидві сторони мають рацію. Вся справа в тому, що холестерин буває «хороший» і «поганий» . Перший тип досить щільний і навіть допомагає виводити другий. Але якщо він не справляється, і поганої речовини стає занадто багато, вона осідає на внутрішніх стінках артерій і капілярів.

Через деякий час ці скупчення перетворюються в бляшки, що звужують просвіт в судинах і перешкоджають нормальному потоку крові. Далі ще краще: органи вже не отримують необхідну кількість кисню, що призводить до інфаркту, інсульту і ще ряду найнебезпечніших захворювань. Якщо ви читаєте це, дізнайтеся, як позбутися від «поганого» холестерину за допомогою звичайних продуктів.

Звідки береться холестерин

Є три основних джерела холестерину. Їжа є одним з них, але, на подив багатьох, вона не найголовніше джерело. 60% шкідливого холестерину виробляє печінка. Від здоров’я цього органу залежить те, як ця кількість буде розподілятися. 20% виробляють наднирники, що регулюють вироблення гормонів, а також відповідають за переробку холестерину. Ще 20% шкідливого холестерину потрапляє в організм з їжею. А це значить, що далеко не вся їжа корисна і необхідно знати, які продукти здатні скоротити рівень холестерину.

Десять кращих продуктів

Звичайно ж, їх більше. Але ми постаралися підібрати найбільш доступні продукти, купити і приготувати які не складе особливих труднощів. Не обов’язково їсти усі продукти зі списку щодня, але важливо, щоб хоча б 70% з них були присутніми в вашому раціоні регулярно. Тоді у холестерину не залишиться і найменшого шансу зіпсувати вам життя.

Шипшина.

Пам’ятається мені, коли я гостювала у бабусі в зимовий час, вона часто варила чай з шипшини. Мені подобався і колір, і смак. Зараз багато хто перейшов на пакетований чай, а я до сих пір купую шипшину. Виявляється, не дарма: вона допомагає нормалізувати рівень холестерину в крові, збагачує вітаміном С, а також сприяє зміцненню імунітету.

Оливкова олія.

Уже давно всі говорять про те, що прийшов час відмовлятися від шкідливої соняшникової олії та віддати перевагу корисній оливковій. Так, вона дійсно знижує рівень холестерину і зміцнює стінки судин.

Гарбуз.

Ах, скільки прекрасних страв можна приготувати з цього продукту. Заморожуйте його на зиму, щоб цілий рік мати можливість очищати організм від токсинів, а також нормалізувати роботу кишечника. В результаті рівень шкідливого холестерину падає.

Бобові.

Ці продукти відрізняються однією чудовою якістю – підтримують повноцінний кровообіг. А велика кількість клітковини в їхньому складі регулює рівень шкідливого холестерину.

Чайний гриб.

Безсумнівним є те, що даний продукт є просто унікальним. Влітку з нього виходить відмінний квас, який краще пити натщесерце до прийому їжі. Насичуючи організм корисними речовинами, чайний гриб також бореться з холестерином.

Помідори.

Вчені не перестають стверджувати, що лікопін – один з найефективніших елементів в боротьбі з холестерином. Так ось в помідорах його дуже багато. Цікаво і те, що він залишається навіть у консервованих плодах і томатному соці. Хіба це не привід посадити розсаду вже сьогодні?

Білокачанна капуста.

Цей продукт доступний цілий рік. Ціна прийнятна для споживача, а кількість страв, які можна приготувати і подати – просто безмежна. З усіх овочів капуста – лідер в здатності швидко виводити жири з організму.

Часник.

Нехай вас не відлякує неприємний запах після часнику. Не обов’язково їсти всю головку, щоб запустити процес винищення холестерину. Його називають недорогим антиоксидантом і цінують за протигрибковий і протизапальний ефект.

Шпинат.

У ньому взагалі немає жиру, замість нього – тільки корисні волокна і фітостероли. Щоденне додавання в їжу – вірний спосіб позбутися від холестерину і наситити організм вітамінами і мінералами. А ще шпинат є незамінним для здоров’я репродуктивної системи.

Солодкий перець.

Зелений, червоний або жовтий, він завжди успішно контролює рівень холестерину в крові, попереджає стрибки артеріального тиску і характеризується відмінною протисклеротичною дією.

Спеціальним пунктом варто виділити горіхи. Їх користь для організму взагалі є незмірною, особливо для зниження холестерину.

Як ви дивитеся на те, щоб не чекати, поки «поганий» холестерин почне серйозно атакувати? Повісьте список з цих 10 продуктів на холодильник і, складаючи меню, просто відзначайте, чи використовували ви хоча б кілька з цього переліку.

Так, є деякі чинники, які тільки підкидають дрова у вогонь. Наприклад, спадковість, сидячий спосіб життя, ліки. Але з рештою ви цілком можете впоратися самі. Отже, у вас є мета, список і бажання. Дійте!

Джерело

Поділись


Новини партнерів