12 найгірших звичок для вашого психічного здоров’я

Депресія, як правило, викликана чинниками, які ми не здатні контролювати – смерть близької людини, втрата роботи чи фінансові труднощі.

Але маленькі повсякденні рішення, які ви приймаєте щодня, можуть вплинути на ваш настрій більше, ніж ви можете собі уявити. Ваші звички, соціальні мережі, тренування, і навіть те, як ви ходите може “висмоктувати” радість з вашого дня, а ви й не здогадуєтесь про це. На щастя, це можна змінити.

Ось 12 способів, якими ви саботуєте власний хороший настрій, і поради: що ви можете зробити, щоби повернути його.

Ви сутулитеся, коли ходите

Те, як ми почуваємося, може вплинути на нашу ходу, але зворотне також можливе, згідно з дослідженням, опублікованим в Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry. Дослідники виявили, що коли людей просили сутулитись, ходити зігнувшись і з мінімальними рухами рук, у них був набагато гірший настрій, ніж в тих, хто ходив бадьоро, з розправленими плечима. Більше того, “сутулі” учасники згадували під час розмови більше про негативні речі, аніж про позитивні.

Станьте щасливими: Підніміть підборіддя догори і розправте плечі, щоб дивитись на речі з позитивного боку.

Ви фотографуєте все

Звертаємось до вас, королеви Instagram. Постійне фотографування може вплинути на те, як ви запам’ятовуєте конкретні моменти, згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Psychological Science. Учасникам експерименту влаштували екскурсію по музею, під час якої вони мали можливість оглянути деякі об’єкти і сфотографувати їх. Після цього їм було важче згадати предмети, які вони фотографували, ніж ті, які вони просто оглядали. “Об’єктив – це завіса перед вашими очима яку ви не помічаєте”, пояснює Дейдра Л. Клей, психолог, голова і професор факультету психології та охорони здоров’я в університеті Бастр, Вашингтон.

Станьте щасливими: Зосередьтеся на об’єкті під час зйомки, або, ще краще, просто сидіть склавши руки і насолоджуйтесь. Насолоджуйтеся красою і беріть участь в дійстві. Це ті речі, які зроблять вас психологічно сильнішими, каже Клей.

Ви віддаєте хуліганам всі свої сили

Залякування не припиняються після закінчення школи. Близько 35% працівників зустрічаються з випадками знущання у своїй кар’єрі, згідно з даними Workplace Bullying Institute. Більше 70% людей були свідками такої поведінки на робочому місці, каже Ерін К. Леонард, доктор філософії, практикуючий психотерапевт і автор книги “Emotional Terrorism: Breaking the Chains of a Toxic Relationship” (“Емоційний тероризм: Рвемо ланцюг токсичних відносин”). “Постійні навмисні напади, що зачіпають гордість і самоповагу, можуть бути руйнівними. Вони роблять вас емоційно нестійкими настільки, що буває важко навіть встати і піти працювати”.

Станьте щасливими: Workplace Bullying Institute рекомендує спочатку записатися на прийом до лікаря, щоб обговорити ваше фізичне і психічне здоров’я. А далі потрібно попрацювати. Для початку дайте визначення вашим відносинам з цією людиною: хуліганство, знущання тощо. Виділіть трохи часу, щоби подумати, розібратися в ситуації. Можливо, легше знайти інше місце роботи, або ж вам вдасться відшукати вагомі причини для звільнення цієї людини. Поговоріть зі спеціалістами і знайдіть найефективніше рішення в даній ситуації.

Ви не займаєтесь фізкультурою

Нове дослідження JAMA Psychiatry стверджує, якщо ви будете більш активними три рази на тиждень, ризик відчути пригніченість зменшиться на 19%. Поспілкувавшись з більш ніж 11 000 людей у віці старше 50 років та занотувавши дані про симптоми депресії і їх рівень регулярної фізичної активності, дослідники виявили певну кореляцію між цими показниками. Люди з депресією були менш активними, а ті, хто частіше займався фізичними вправами, були менше схильні до депресивних симптомів.

Станьте щасливими: Просто почніть рухатися. Це не обов’язково повинні бути тривалі навантаження. Ходіть пішки на роботу, піднімайтеся по сходах – будь-яка діяльність допоможе мозку бути в тонусі.

Ви прокрастинуєте

Подумайте про завдання, які ви відкладали. Якщо причина в тому, що це нудно або у вас просто немає бажання це робити, ну, тут ми не можемо вам допомогти. Але якщо ви уникаєте завдання, тому що воно змушує вас хвилюватися або ви боїтеся не виконати його, то зволікання тільки робить вас більш роздратованим. З цим потрібно боротись.

Станьте щасливими: Перш ніж нарешті вирішити вашу проблему, зробіть щось, що допоможе вам зменшити стрес: послухайте музику, займіться фізкультурою: Леонард пропонує обрати діяльність, яка допоможе нейтралізувати занепокоєння. Таким чином, ви можете додати трохи веселощів до справи, замість стресу.

Ви перебуваєте в “токсичних” стосунках

“Багато моїх клієнтів страждають від неспокою та депресії, не усвідомлюючи, що причиною є “токсичні стосунки”, говорить Леонард. “Це роз’їдає їх самооцінку. Їхні партнери змушують їх думати, що вони некомпетентні чи егоїстичні. Іноді потрібні роки, щоб люди зрозуміли, що їх депресія і занепокоєння спричинені відносинами, і що їх навмисне довели до такого стану”.

Станьте щасливими: Вам, можливо, буде потрібна допомога з цим. По-перше, відслідковуйте ознаки того, що ваш партнер навмисне ображає вас. Потім, проконсультуйтеся з професіоналом, членом сім’ї чи близьким другом, щоб вам допомогли розпізнати реальні ознаки такої поведінки.

Ви занадто серйозно сприймаєте життя

Ви спіткнулись об тріщину в тротуарі, і замість того, щоб просто спокійно піти далі, червонієте від сорому. Якщо це так, вам потрібно знаходити можливість побільше сміятись. “Є багато досліджень, що демонструють позитивний вплив сміху на наше здоров’я, і на психічне також”, говорить Леонард. “Сміх – швидкі та ефективні ліки від занепокоєння і депресії.”

Станьте щасливими: Шукайте гумор щодня. Дивіться смішні ТВ-шоу, шукайте гумористичні програми на радіо, проводьте час з друзями, які змушують вас посміхнутися. Ви можете навіть спробувати зайнятися волонтерською роботою з дітьми – вони завжди говорять кумедні речі.

Ви не спите

“Сон впливає на все”, говорить Дейдра Л. Клей, – “на емоційні та ментальні здібності, а також на функціонування нашого тіла. Сон для організму – це спосіб регенерації, без нього відбуваються збої у роботі всієї системи”.

Станьте щасливими: Спробуйте з’ясувати, чому ви не спите, а потім вжити заходів для створення спокійного середовища.

Ви ніколи не буваєте наодинці

Діти, робота, шлюб, інших важливі справи… ви не можете знайти хвилину, щоби побути на самоті (якщо ви закриєтеся у ванній кімнаті, це не рахується). Леонард підкреслює важливість часу для себе, чи це 10 хвилин, година, день чи всі вихідні. Якщо ви не виділятимете трохи часу, щоб зробити щось для себе, депресія і тривога проникнуть у ваше життя, говорить Леонард.

Станьте щасливими: Впишіть у ваш розклад час для себе. І, що більш важливо, дотримуйтесь його.

Ви майже ні з ким не спілкуєтесь

Якщо ви в основному користуєтесь смс, Facebook та іншими соціальними мережами, щоби залишатися на зв’язку з друзями, у вас немає змістовного контакту – базікання з офіціантом, який приносить вам каву не рахується. “Facebook – розвага”, пояснює Клей. “Це не справжні розмови, які дозволяють нам зрозуміти людей. Замість цього, соціальні мережі зменшують наші переживання і почуття.” Майкл Мантелл, доктор філософії та поведінкових наук погоджується. “Персональна електроніка (наприклад, смартфони) також вплинули на цю ситуацію. Адже ми вважаємо, що завдяки одному натисканню на кнопку можемо миттєво зв’язатися з будь-ким. Ми відвикли від реальних контактів  і спілкуємось тільки віртуально. Це впливає на нашу здатність та інтерес  до спілкування з людиною, сидячи в одній кімнаті, лицем до лиця.”

Станьте щасливими: “Наприкінці життя, кількість наших підписників в соціальних мережах не матиме значення”, каже Клей. “А от близькі люди дуже важливі.” Зустрічайтеся з друзями, родиною чи коханим, принаймні раз на тиждень.

Ви не можете жити без мобільного телефону

Коли ви востаннє не користувались жодним електронним пристроєм? Не можете пригадати? Поганий знак. “Всі пристрої, які ми маємо і використовуємо, як правило, тільки ще сильніше дратують нас”, каже Клей. “І якщо ми завжди в мережі чи на зв’язку, то насправді ніколи реально не відпочиваємо, а наші тіло і розум не відновлюються.” Врешті-решт, це може проявлятися у вигляді депресії або тривоги.

Станьте щасливими: Влаштовуйте собі вільні дні, позбавлені будь-яких пристроїв, один раз на тиждень, навіть якщо тільки на пів дня.

Ви виконуєте кілька справ одночасно

Ми всі робимо таку помилку: обідаємо за робочим столом, шукаємо щось у Facebook під час перегляду телевізора, і постійно друкуємо комусь повідомлення. Дослідження показують, що, хоча багато людей вважають, що вони більш продуктивні, виконуючи кілька завдань одночасно, це насправді не так – це тільки додає нам стресу, заважає звертати більше уваги на наше оточення, і не дозволяє ефективно спілкуватися.

Станьте щасливими: Це, насправді, просто: покладіть слухавку, вимкніть телевізор, і зверніть увагу на те, що ви робите і що відбувається навколо вас. Дозвольте вашому мозку в режимі реального часу обробити всю інформацію про те, що відбувається з вами тут і зараз (і не дозволяйте йому відволікатись на соціальні мережі), це може бути найкращим “подарунком” для вашого психічного здоров’я.

Джерело

Поділись


Новини партнерів