Що робити, щоб захистити себе від інфаркту?

Щорічно в світі вмирають 17 млн. ​​осіб від хвороб серця. За прогнозами, до 2030 року ця цифра збільшиться до 23 млн. Чи можна змінити цю тенденцію?

У кого болить серце?

– Захворювання серцево-судинної системи вважають одним з головних проявів старіння, а відвідувати кардіолога повинна кожна людина після 40-45 років. Але важливо усвідомлювати, що неправильно сприймати хвороби серця як вирок. Сьогодні існують ефективні методи лікування практично всіх видів серцевих недуг, завдання пацієнтів – перебувати під лікарським наглядом і не забувати приймати таблетки.

Що найнебезпечніше?

Найнебезпечніше (і, на жаль, одночасно найпоширеніше) захворювання – ішемічна хвороба серця, яка в будь-який момент може призвести до інфаркту міокарда або раптової смерті. З кожним роком зростає кількість пацієнтів з патологією клапанів серця.

Чи є інфаркт спадковою хворобою?

Генетика в кардіології грає роль «першої скрипки». Якщо у найближчих родичів були інфаркти та інсульти (особливо до 50 років) або випадки раптової смерті, людина обов’язково повинна перебувати під наглядом лікаря. Важливо розуміти, що при правильному способі життя і наявності медичного нагляду погану спадковість можна нівелювати.

Який вік найнебезпечніший?

Хвороби серця справедливо вважаються хворобами зрілого віку. Однак пік серцевих нападів у чоловіків припадає на 39-55 років. Раніше вважалося, що жінки стикаються з хворобами серця тільки після менопаузи, коли захисний вплив жіночих гормонів поступово сходить нанівець. Але зараз різниці практично немає, і часто «дорослі» серцеві недуги спостерігаються і у молодих жінок.

Перші симптоми

Відрізнити небезпечні симптоми від безпечних може тільки лікар. Насторожити має будь-яке відхилення від норми – слабкість, блідість, занепокоєння, поганий сон, почуття задишки (нестача повітря), біль у грудях, сильне серцебиття.

Чи може серце боліти «мовчки»?

Так, це, на жаль, дуже поширена ситуація. Серцеві катастрофи найчастіше відбуваються на тлі повного благополуччя, а їх першим і єдиним симптомом може бути гостра серцева недостатність або раптова смерть. Тому найнадійніший спосіб виявлення серцевих недуг і попередження серйозних ускладнень – плановий візит до лікаря. При цьому потрібно враховувати, що всі хвороби омолодилися: якщо раніше проходити профілактичні огляди рекомендувалося з 40 років, то тепер – навіть з 30-35.

Якою є профілактика серцевих недуг?

Лікарі повинні починати працювати з пацієнтом, коли хвороби ще немає, але є фактори ризику її виникнення (зайва вага, цукровий діабет, куріння, високий рівень холестерину або артеріального тиску і т. д.). Якщо вдається їх усунути, захворювання може не виникнути.

Важлива і вторинна профілактика, мета якої – запобігання розвитку ускладнень вже наявного захворювання. Наприклад, якщо у пацієнта розвинулася ішемічна хвороба серця, потрібно запобігти інфаркту міокарда. І медики вже вміють це.

Наскільки неминучою є операція?

При деяких станах операція дійсно необхідна. Однак ставлення до кардіохірургічних втручань серйозно змінилося. Змінилися і критерії визначення показань до них. Так, в сучасних європейських і американських стандартах зазначено, що операція може виконуватися лише в разі, коли всі профільні фахівці (кардіологи, кардіохірурги і інші учасники лікувального процесу) прийдуть до єдиної думки про її необхідність і відсутності протипоказань до неї. Такий підхід навіть має назву – “обговорення серцевою командою”. Результатів, порівнянних з хірургічними, тепер можна досягти за допомогою менш агресивних впливів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів