Чому болять ноги і що зробити для того, щоб стало легше

Біль в ногах – явище неприємне, хоч і недивне. Нижні кінцівки протягом дня приймають на себе більше навантаження, ніж будь-яка інша частина кістково-м’язової системи. Особливо в тому випадку, якщо робота у вас стояча або, припустимо, ви захоплюєтеся чимось на зразок тріатлону.

Біль може варіюватися в дуже широких межах: від легкого оніміння і пульсації, які самостійно проходять за кілька хвилин, до виснажливих відчуттів або судом, здатних перебити навіть нічний сон. На щастя, в більшості випадків нічим серйозним такі напади не загрожують. Однак трапляється і протилежне …

Але перш ніж з’ясовувати причини виникнення дискомфорту, розберемося, коли не варто рефлексувати над питанням: «Чому болять ноги?», А треба якомога швидше рухатись (самостійно або з чиєюсь допомогою) у напрямку до лікаря .

Коли звертатися до медиків

Негайно викликайте швидку, якщо:

  • Біль не дозволяє вам ходити або переносити вагу тіла на ногу.
  • Очевидним є відкритий перелом або глибокий поріз.
  • Ви спостерігаєте відразу кілька симптомів одночасно – біль, набряк, почервоніння, різке підвищення температури в кінцівці.
  • Перш ніж відчути біль, ви почули гучне клацання, ніби щось вискочило в нозі, або скрегіт.

Якнайшвидше звертайтеся до лікаря, якщо:

  • Спостерігаються ознаки інфекції: ділянка шкіри на нозі почервоніла, стала гарячою на дотик, і все це супроводжується підвищенням температури тіла в цілому.
  • Нога розпухла, шкіра на ній зблідла і/або здається дуже холодною.
  • Набряк спостерігається на обох ногах і супроводжується тими чи іншими проблемами з диханням.
  • У вас сильно болять гомілки після тривалого сидіння. Наприклад, після тривалої подорожі в автобусі або авіаперельоту.
  • Ви спостерігаєте будь-яку хворобливу симптоматику, яка розвивається в ногах без будь-яких очевидних причин.

Заплануйте відвідування терапевта або хірурга на найближчий час, якщо:

  • Ви регулярно відчуваєте біль під час або після ходьби.
  • Вас переслідують набряки нижніх кінцівок.
  • Больові відчуття, які спочатку були майже непомітними, здається, наростають протягом кількох днів поспіль.
  • Ви помітили, що на нозі у вас роздулися вени, і дотик до них викликає неприємні відчуття.

Якщо жодного з перерахованих симптомів у вас немає, можна видихати: швидше за все, нічого страшного з вашими ногами не відбувається. Звичайно, це не означає, що на дискомфорт можна не зважати. Але є великі шанси розібратися з причинами власними силами. Приступаємо.

Що робити просто зараз, якщо у вас болять ноги

Залиште ноги в спокої

Просто дайте їм відпочити: ляжте, по можливості піднявши ноги трохи вище рівня серця (це можна зробити за допомогою валика, підкладеного під щиколотки). Такий стан поліпшить венозний відтік крові, зменшить набряклість і розслабить м’язи.

Зробіть холодний компрес

Прикладіть до тієї області, від якої, на ваш погляд, виходять хворобливі відчуття, загорнутий в тонкий рушник пакет з льодом (або, наприклад, з замороженим горошком або іншими напівфабрикатами, які знайдуться у вашій морозилці). Тривалість компресу – 15-20 хвилин, повторювати тричі на день по необхідності.

Прийміть безрецептурний болезаспокійливий засіб

Добре зарекомендували себе препарати на основі ібупрофену і напроксен натрію.

Зробіть масаж

Масаж допомагає в тих випадках, якщо біль викликаний судомою яка наздогнала вас після фізнавантаження – довгої ходьби або пробіжки.

Чому болять ноги

Переконавшись, що небезпечних симптомів зараз немає і полегшивши стан, можна спробувати самостійно проаналізувати, чим викликаний дискомфорт. Насправді причин болю в ногах може бути море. Ось кілька найбільш поширених.

Втома після тренування

Або, по-простому, крепатура. Може, ви занадто перенапружилися після довгої перерви в тренуваннях, або вибрали не дуже зручне взуття. Або, плануючи 10-кілометрову пробіжку, забули про розминку. Все це нерідко стає причиною крепатури, яка, на щастя, досить швидко проходить сама собою.

Мікротравми

Можливо, ви недавно оступилися, але не надали цьому значення. А між тим ця незручність привела до невеликого розтягування зв’язок або розриву певної кількості волокон сухожиль. Такі травми не смертельні і найчастіше гояться самі по собі, проте здатні забезпечити кілька неприємних хвилин, а то й годин.

Розвивається цукровий діабет

Навіть на самому старті це захворювання вражає периферичні нерви, що відгукується онімінням, мурашками і хворобливістю в районі гомілок, литок і стоп. Дискомфорт найчастіше проявляється під час сну.

Тому, якщо мурашки і судоми в литкових м’язах стали переслідувати вас аж надто часто, незайвим буде перевірити рівень цукру в крові і порадитися з ендокринологом.

Вагітність

З досить болючими судомами в ногах знайомі майже всі майбутні мами. Причиною дискомфорту є порушення мінерального обміну, яке нерідко супроводжує вагітність. Найчастіше судоми виникають через дефіцит калію, кальцію, магнію або вітаміну B6. І лікарі прекрасно знають про це: при скаргах вони призначають пацієнткам комплекси вітамінів і мікроелементів, здатні компенсувати нестачу важливих речовин.

Остеопороз

Судоми і біль у литках – найбільш часті симптоми нестачі кальцію. Врахуйте: навіть якщо ви підозрюєте саме цей варіант, ставити діагноз і призначати будь-які препарати може тільки лікар. Тому обов’язково порадьтеся з терапевтом і здайте рекомендовані ним аналізи.

Варикоз

При варикозі нижніх кінцівок порушується робота клапанів, які пропускають кров у венах. Через це вени збільшуються в розмірах, погіршується відтік крові, виникають набряки і болючість. Причин варикозу може бути багато, а виявлений дискомфорт вимагає консультації флеболога.

Плоскостопість

Розпізнати цю недугу можна і візуально: вона нерідко супроводжується збільшенням розміру ноги і / або появою випираючої кісточки. Супутником плоскостопості, яка розвивається, є ниючий біль в стопах і гомілках, який наростає до вечора, а також швидка стомлюваність при ходьбі. З подібними проблемами варто звернутися до ортопеда.

Попереково-крижовий остеохондроз

Це захворювання дає про себе знати прострілюючим болем від п’ят до сідниць, переважно по задній або бічній поверхні ноги. За допомогою необхідно звертатися до невролога або хірурга-вертебролога (фахівця з лікування хребта).

Як би там не було, не зайвим буде нагадати, що діагноз може поставити тільки лікар. А тому, якщо ноги болять регулярно, порадьтеся як мінімум з терапевтом.

Джерело

Поділись


Новини партнерів