Лікарі США внесли цю ягоду в список найкорисніших продуктів харчування

Американські медики внесли журавлину до списку найкорисніших для здоров’я продуктів харчування. Вона в великих кількостях містить антиоксиданти – речовини, що захищають клітини від негативного впливу вільних радикалів: саме вони винні в передчасному старінні, серцево-судинних і онкологічних захворюваннях. А тому не варто шкодувати сил і часу на збір цієї чудової ягоди. Ягоди журавлини мають жарознижуючий ефект, чудово втамовують спрагу, видаляють з організму токсини, які в достатку накопичуються під час застуди.

Вітаміни в журавлині. З одного боку, вітамінів в журавлині в порівнянні з іншими ягодами не так вже й багато. Наприклад, за змістом аскорбінки журавлина поступається чорній смородині аж в 13 разів, а шипшині – в 40. Втім, така відносна “бідність” з лишком компенсується наявністю в ягодах журавлини рідкісного вітаміну РР, без якого велика частина аскорбінки просто не засвоюється організмом. А якщо врахувати, що в журавлині багато вітамінів групи В, калію, йоду і магнію, сумніватися в її корисності не доводиться. Напевно, саме тому журавлину здавна вважають лікувальною ягодою.

Журавлина має обов’язково бути присутньою в меню людей, схильних до підвищеного тиску. Завдяки своєму сечогінному ефекту журавлина знижує артеріальний тиск, причому на відміну від багатьох сечогінних засобів журавлиновий сік не вимиває з організму корисний калій, який зміцнює судини. А якщо врахувати, що журавлина здатна знизити рівень «поганого» холестерину в крові, ця ягода стає практично незамінною для сердечників. До того ж вона може з успіхом замінити кухонну сіль, яку рекомендують обмежувати при серцево-судинних захворюваннях і проблемах із зайвою вагою. Замість солі додавайте в їжу ягоди журавлини або журавлиновий сік, і їжа не здаватиметься занадто прісною.

Журавлина при профілактиці циститу. Втім, любити журавлину слід не тільки сердечникам і гіпертонікам. Ця кисла ягідка здатна вберегти вас від циститу – напевно, найбільш неприємного супутника холодів. Вміщені в журавлині речовини не дають бактеріям прикріплятися до внутрішньої поверхні сечовивідних шляхів, а раз немає бактерій – немає і інфекції. Тому, якщо вам часто доводиться страждати від циститу, обов’язково пийте по склянці журавлинового соку в день. Часто причиною циститу та інших урологічних захворювань стає кишкова паличка, яка також здатна викликати інфекцію. Однак, на щастя, кишкова паличка найбільше боїться журавлини. А тому цю ягоду часто рекомендують і для лікування розладу шлунку. Компреси з журавлинового соку застосовують при багатьох захворюваннях шкіри. З їх допомогою можна позбутися від висипки, сверблячки, шкірних запалень і екземи. Крім того, журавлиновий сік здатний прискорювати загоєння ран.

Журавлина проти виразки. Вченим Китаю вдалося довести, що вживання журавлини може не тільки допомогти при запаленні сечового міхура, але і запобігти появі виразки шлунка. Дослідники встановили, що журавлина може перешкодити появі особливої ​​бактерії, що викликає цю хворобу. Дослідження, проведені в Китаї, показали, що у пацієнтів, які вживають журавлину або страви і напої на основі цієї ягоди, значно скорочується ризик появи виразки шлунка. У лікувальних цілях використовують плоди журавлини, які заготовляють з настанням перших заморозків до випадання снігу.

Журавлиновий морс – чудовий протизастудний засіб. По-перше, ягоди журавлини мають жарознижуючий ефект, по-друге – чудово втамовують спрагу, а по-третє – видаляють з організму токсини, які в великій кількості накопичуються під час застуди. А журавлиновий сік від застуди та грипу, змішаний з медом, не тільки допомагає відкашлюватися і боротися з ангіною, а й підвищує імунітет, рятуючи вас від чергового ГРВІ. Втім, навіть тим, хто вкрай рідко страждає від кашлю або нежиті, є сенс пити побільше журавлинового морсу. Адже всього лише пара склянок цього напою, здатна повернути гарний настрій, зняти втому після напруженого робочого дня і навіть посприяти вашій кар’єрі, оскільки журавлинний морс підвищує активність мозку і збільшує працездатність.

Як зберігати журавлину. Ягоди журавлини можуть пролежати в морозилці цілий сезон і не втратити своїх корисних властивостей, а якщо ваш холодильник і так під зав’язку забитий запасами, просто залийте журавлину водою і поставте в темне прохолодне місце. Через наявність органічних кислот, які виконують роль природних консервантів і не дають ягоді зіпсуватися, журавлина може зберігатися досить довго та не втратись своїх корисних властивостей. Ті ж кислоти зазвичай використовують і для збільшення терміну зберігання інших продуктів, з тією лише різницею, що отримують їх не з журавлини, а на хімвиробництві. А тому, поповнивши запаси журавлини, ви без особливого клопоту забезпечите себе вітамінами на всю зиму.

Джерело

Поділись


Новини партнерів