Чим може бути викликаний хронічний головний біль

Головний біль  – один з найпоширеніших недуг сучасності. Кожен з нас хоча б раз у житті стикався з цією напастю, а мільйони людей страждають від регулярних і хронічних нападів.

Якщо медичні обстеження не виявляють явних порушень, лікарі-остеопати можуть надати ефективну допомогу і в багатьох випадках позбавити людину від подібних мук.

Головний біль  може бути проявом принаймні сорока п’яти різних хвороб, збоїв і відхилень в організмі.

Якщо медики не знаходять ніякої патології, причина криється в функціональних розладах, тобто в змінах нормального режиму роботи органів і систем.

Як правило, вони викликані зміщенням елементів кісткової системи (зазвичай через травми) або внутрішніх органів (внаслідок спазмів м’язів і зв’язок, якими ці органи кріпляться до скелету і з’єднуються між собою).

Найчастіше такі  недоліки не настільки великі, щоб провокувати хворобу або виявлятися при звичайній діагностиці, але вони тягнуть за собою безліч негативних наслідків, в тому числі і хронічний головний біль.

У більшості випадків вони легко визначаються і піддаються лікуванню остеопатичними методами. Кілька безболісних процедур – і пацієнт позбавляється від недуги. Наведемо конкретні приклади порушень, які є причиною хронічного головного болю.

Головний біль як наслідок збоїв в роботі печінки і жовчного міхура

Один з механізмів виникнення головного болю пов’язаний з відхиленнями в хімічному складі внутрішнього середовища організму.

При інтоксикації чутливі провідники – хеморецептори – передають в мозок сигнали тривоги, які і сприймаються як біль. Цей механізм лежить в основі хронічного головного болю, що виникає при гормональній перебудові організму.

Оскільки гормони, що викидаються в кров, руйнуються в печінці, при гормональному сплеску навантаження на неї зростає.

У нормі організм повинен адаптуватися до коливань рівня гормонів, але якщо печінка не справляється з навантаженням, в кров потрапляють недоокислені продукти розпаду, що отруюють організм. Це проявляється серцебиттям, пітливістю, стрибками тиску, дратівливістю, а також головним болем.

ВАЖЛИВО! ЧИМ можуть бути викликані хронічні головні болі

Такі симптоми характерні для періоду статевого дозрівання підлітків, вагітності і клімаксу у жінок. Крім того, вони можливі при змінах гормонального фону в окремих фазах менструального циклу (передменструальний синдром).

Як же борються з цими недугами лікарі-остеопати?

Джерело подібних збоїв – спазми м’язів і сухожиль, якими внутрішні органи з’єднуються зі скелетом і один з одним.

Печінка і жовчний міхур кріпляться в організмі цілою системою зв’язок, мимовільне скорочення (спазмування) яких веде до зміни положення органів, перетискання судин і нервів, що ведуть до них.

Так, спазмування печінково-дуоденальної зв’язки, яка підтримує жовчний міхур, нерідко призводить до часткового перетискання жовчовивідних шляхів, а утруднений відтік жовчі – до розвитку застійних явищ і інтоксикації організму.

Дослідивши причини відхилень, лікар- остеопат за допомогою спеціальних прийомів м’яко і безболісно знімає спазми і зміщує органи в оптимальне положення. Після кількох сеансів нормальний режим роботи печінки і жовчного міхура відновлюється, інтоксикація і симптоми захворювання, в тому числі головний біль, як правило, повністю зникають.

Головні болі як наслідок травми куприка

Хто з нас, послизнувшись на зледенілому тротуарі, не падав на сідниці?

Така подія (якщо не було переломів) швидко забувається і мало хто надає цьому значення.

Але остеопати стверджують: наслідки травми куприка можуть проявлятися протягом усього життя і є джерелом безлічі хвороб найрізноманітніших органів, і зокрема хронічного головного болю.

Розташований в хребті спинний мозок оточує тверда мозкова оболонка, що нагадує щільну «панчоху».

Нижній кінець цієї «панчохи» кріпиться до куприка, а верхня частина йде всередину черепа і покриває півкулі головного мозку.

У нормі рухливість куприка у людини обмежена. Однак при травмі він може істотно відхилятися від початкового положення, фіксуючись в новій позиції. Прикріплена до нього тверда мозкова оболонка натягується, стискаючи тканини головного мозку, артеріальні і венозні судини. Це веде до розвитку гіпоксії (недостатнє постачання киснем) і застою (недостатній відтік) венозної крові. Один з наслідків – хронічний головний біль.

Ще один момент. Від спинного мозку до внутрішніх органів (крізь отвори в «панчосі») тягнуться спинномозкові нерви. Через натяг твердої мозкової оболонки страждають їхні корінці, що обумовлює широкий спектр захворювань в різноманітних сферах – гінекологія, шлунково-кишковий тракт, радикуліти та ін.

Найприкріше, що більшості цих недуг можна було уникнути, оскільки відхилення куприка добре піддається корекції остеопатичними методами, а практика показує, що помітне зміщення куприка має місце у значної кількості людей.

Наведені вище приклади – лише мала частина функціональних порушень, які усуваються остеопатією.

Звичайно, остеопатія – не панацея від усіх хвороб. Ніхто не обіцяє миттєво і без ліків зняти головний біль будь-якого походження.

Разом з тим часто доводиться мати справу з пацієнтами, які роками ковтали знеболювальніі препарати і безуспішно лікувалися всюди, де тільки можна, тоді як від запущених болячок можна було позбутися на ранній стадії буквально за один сеанс.

Тому рада на майбутнє : болить – почніть з остеопата. Велика ймовірність, що він вирішить проблему швидко і безпечно.

Джерело

Поділись


Новини партнерів