Вчені дізналися, як простіше очистити печінку від жиру

Неалкогольна жирова хвороба печінки – це біда для сучасних людей, до її появи найчастіше призводять велика вага і діабет. Науковий журнал Cell Metabolism розповів про дослідження, автори якого з’ясували, що ефективно знижує рівень жиру в печінці, покращуючи тим самим і стан серцево-судинної системи.

Пацієнтам з неалкогольною жировою хворобою печінки зазвичай рекомендують дієту з низьким споживанням жирів. Однак, згідно з новим дослідженням, у вирішенні даної проблеми потрібний ефект дає скорочення вуглеводів.

На користь цього висновку говорять результати випробувань за участю 10 осіб, що страждали загальним ожирінням і НАЖБП. Протягом двох тижнів добровольці за завданням учених дотримувалися раціону з обмеженим споживанням вуглеводів і з підвищеним вживанням білків.

Підсумком такого харчування стало те, що в печінці учасників різко знизився вміст жиру за рахунок жирового метаболізму, який активізувався. Крім цього, в організмі людей відбулися інші позитивні зміни.

“Обмеження вуглеводів призвело до зниження запальних маркерів, зокрема інтерлейкіну-6 (IL-6) і фактора некрозу пухлини-альфа (TNF). Крім того зниження вуглеводів змінило мікрофлору кишечника і збільшило циркулюючі рівні фолату, які були пов’язані з поліпшеннями жирового обміну печінки “, – повідомили автори проекту в публікації журналу.

У той же час дослідники відзначили, що дієтичний підхід до вирішення проблеми не можна вважати універсальним – у деяких людей раціон з обмеженим вмістом вуглеводів може і не працювати.

Раніше, як писав МедікФорум, дослідники з Університету Мічигану приходили до висновку про те, що низьковуглеводневий раціон харчування на 30% знижує ризик діабету.

Велика кількість вуглеводів, вважають вчені, не тільки сприяє інтенсивному росту жирової тканини в організмі, але і веде до розвитку гіпертонії.

Джерело

Поділись


Новини партнерів