Вчені назвали кращий продукт для профілактики інсульту та інфаркту

Результати масштабного дослідження показали: перець чилі в раціоні знижує ризик передчасної смерті, в першу чергу від інфаркту та інсульту.

Автори дослідження проаналізували дані, що стосуються дієти, стану здоров’я і тривалості життя понад 16 тисяч американців. Спостереження за ними велися протягом 23 років. В результаті вчені змогли намалювати портрет типового любителя гострого стручкового перцю – це порівняно молодий одружений чоловік з невисоким доходом і низьким рівнем освіти, який курить і вживає алкоголь, причому в його раціоні в середньому більше овочів і м’яса, ніж у тих, хто не любить гостру їжу. При цьому у любителів пекучого перцю виявився в середньому нижчий рівень «поганого» холестерину в крові.

Розрахунки продемонстрували, що показники загальної смертності серед тих, хто регулярно їсть їжу, приправлену перцем чилі, на 12% нижчі, ніж серед тих, хто не їсть гостре взагалі. Споживання пекучого стручкового перцю на 13% знижує ризик раптової смерті, в першу чергу через хвороби серця і судин, з’ясували дослідники.

На чому грунтується настільки корисна дія стручкового перцю на здоров’я, поки що точно не відомо. Автори дослідження припустили, що капсаїцин – алкалоїд, який зумовлює пекучий смак червоного перцю – відіграє важливу роль в клітинних і молекулярних процесах в організмі, що захищають від ожиріння і підсилюють кровообіг. Крім того, капсаїцин має антимікробну дію, яке може певним чином впливати на кишкову мікрофлору.

Джерело

Поділись


Новини партнерів