Як правильно харчуватися, щоб кишечник був здоровий

Perfect female's abs studio shot

Щоб відчувати себе краще, введіть в раціон більше ферментованих продуктів і харчових волокон.

Тім Спектор (Tim Spector)
Професор генетичної епідеміології, автор книг про здорове харчування.

 

До ферментованих продуктів відносять кімчі, комбучу (чайний гриб), квашену капусту, кефір. Всі вони містять корисні для кишечника мікроорганізми. За даними вчених, здорова мікрофлора кишечника пов’язана з меншим ризиком ожиріння і аутоімунних захворювань.

Квашена капуста

У маринованих овочах, які продаються в супермаркетах, багато оцту і зовсім немає живих бактерій. У квашеній капусті оцту немає. Її готують, розминаючи капусту з сіллю. З овоча виділяється сік, корисні бактерії харчуються ним і виділяють молочну кислоту. Через це продукт не псується, але набуває легкий оцтовий запах.

У готовій страві ідеальне поєднання пробіотиків і пребіотиків. До перших відносяться корисні бактерії, до других – харчові волокна, необхідні кишечнику для роботи.

Йогурт і кефір

Не варто нехтувати магазинними йогуртами з живими бактеріями. Йогурт готують за допомогою ферментації. Молоко для нього пастеризують, щоб убити всі шкідливі мікроорганізми. Після цього в продукт додають деяку кількість корисних бактерій, вирощених в лабораторії.

«За даними наших досліджень, такий йогурт дійсно впливає на бактерії в кишечнику, – розповів Тім Спектор. – Бактерії з йогурту не ідентичні тим, що живуть в нас. Але вони виділяють корисні речовини. Можна сказати, що вони “підбадьорюють” мікрофлору кишечника ».

Кефір ще краще йогурту. У ньому майже в п’ять разів більше корисних мікроорганізмів.

Червоне вино

Алкогольні напої теж проходять ферментацію. Червоне вино в помірній кількості корисно для кишечника. У ньому багато поліфенолів та інших антиоксидантів. Причому корисно саме поєднання алкоголю з поліфенолами.

Вчені порівняли вплив виноградного соку, вина і джина на кишкову флору. Виявилося, від джина користі немає, а ось червоне вино корисніше, ніж сік. Тільки бактерії погано переносять надлишок алкоголю, тому важливо знати міру.

На думку Тіма Спектора, пиво і сидр в помірних кількостях теж корисні.

У багатьох продуктах, які ми вважаємо шкідливими, стільки поліфенолів, що це переважує всі їхні потенційні мінуси.

Він рекомендує включати в раціон трохи кави і гіркого шоколаду . Вони особливо багаті на поліфеноли.

пребіотики

Якщо уявити мікрофлору кишечника як сад, то харчові волокна – це добрива. Спектор радить збільшити їх вживання вдвічі. Пребіотики містяться в артишоку, цибулі-порей, цикорію, селері, ріпчастій цибулі і часнику. Важливо підтримувати різноманітність, а не їсти один-два продукти зі списку.

Здоровий кишечник зовсім не у вегетаріанців. Їсти один і той же салат кожен день не так корисно, як харчуватися різноманітними овочами, та іноді їсти м’ясо.

Є хороша новина і для тих, хто любить вуглеводи. З картоплі, рису і макаронів можна отримати більше корисних харчових волокон, якщо після варіння остудити їх. При охолодженні частина крохмалю кристалізується. Волокна не переваряться в шлунку і дійдуть до бактерій кишечника недоторканими. Тому такі страви краще їсти холодними або розігрівати повторно.

голодування

Короткострокове голодування теж корисно для здоров’я кишечника. Коли ми нічого не їмо, інший вид бактерій очищає стінки кишечника. Це важливо для підтримки імунного балансу. Але не варто голодувати занадто довго. Дослідження показали, що при тривалому голодуванні бактерії починають розщеплювати слизову оболонку кишечника.

Влаштовуйте розвантажувальні дні або просто робіть великі перерви між прийомами їжі. Ще можна не снідати вранці. Переконання, що це викликає зайву вагу, – черговий міф.

Фастфуд – головний ворог мікрофлори кишечника. У ньому багато емульгаторів і підсолоджувачів. У дослідженнях на гризунах було виявлено, що фастфуд руйнує мікрофлору. При його надходженні в організм бактерії починають виділяти «неправильні» хімічні речовини. А це пов’язують з діабетом і ожирінням.

висновки

Міняйте свій раціон поступово, особливо якщо у вас є якісь проблеми з травленням. Інакше цілком можна заробити метеоризм.

Кожен кишечник унікальний. Немає однієї універсальної дієти.

«Ви на правильному шляху, якщо у вас змінився стілець, – каже Спектор. – Через кілька днів він повинен стати м’якше. Ви будете ходити в туалет регулярніше. Це знак, що бактерії в кишечник краще працюють ».

Поділись


Новини партнерів