Лікарі попередили, які популярні ліки можуть довести до інсульту

Вчені з Шотландії заявили, що популярні ліки, такі, як валіум, імодіум і кодеїн, майже в два рази збільшують ймовірність смерті від інсульту. До такого висновку прийшли дослідники з Університету Абердіна.

Вчені з’ясували, що деякі поширені ліки, які приймає понад 30% пенсіонерів, майже в два рази збільшують ризик інсульту. Мова йде про рецептурні препарати і про ті, що продаються в аптеках без рецепта. Серед них знеболююче кодеїн, антидепресанти валіум і бета-блокатори. До цього списку потрапив навіть популярний засіб від діареї імодіум. Дослідження показало, що люди, які активно беруть ці антихолінергічні ліки в різних комбінаціях, на 59% частіше стикаються з інсультом і на 86% частіше вмирають від нього.

Антихолінергічні ліки не мають між собою нічого спільного, за винятком впливу на холінергичну систему організму, яка впливає на роботу серця і на інші важливі функції, наприклад, роботу кишечника. Наука вже приходила до висновку про те, що ці препарати можуть викликати втрату пам’яті і збільшувати ризик падінь, а тепер встановлено, що вони підвищують ймовірність згустків крові, здатних привести до інсульту. Такі висновки дослідження за участю 22 000 чоловік.

“Отримані нами висновки дуже важливі, тому що в світі кожні двадцять дві секунди хтось помирає від інсульту, – кажуть автори дослідження. – Більша частина цих засобів відіграє важливу роль в терапії різних хвороб, тому ми зовсім не рекомендуємо людям від них відмовлятися. але треба пам’ятати про те, що ніякі ліки не є чарівною паличкою, у всіх є як переваги, так і недоліки. Отримані висновки можуть допомогти пацієнтам і їх лікарям уважніше думати про призначення ліків, здатних спровокувати інсульт “.

Джерело

Поділись


Новини партнерів