Як правильно харчуватися в піст, радить дієтолог

Змінюючи харчування в піст, варто керуватися принципом „не зашкодь”, радить дієтолог Наталія Суслова, при цьому варто зважати на власні відчуття. Головне пам’ятати – що піст – це не лише обмеження в харчуванні, це перш за все духовне очищення.

Відмова від м’яса на нетривалий час не зашкодить дорослому, але зовсім відмовлятися від їжі тваринного походження не варто, зазначає дієтолог Наталія Суслова.

– Хтось при дотриманні Великого посту відмовляється від будь-якої їжі тваринного походження – м’яса, яєць, масла, молока, сиру, риби – залишається лише повністю веганська їжа – олія, горіхи, насіння, зернові, бобові і фрукти, – каже лікар. – Легший варіант постування – відмова лише від м’яса. Їдять рибу, яйця, кисло-молочні продукти. Інші прихильники посту дотримуються строгих обмежень в харчуванні лише в середу і п’ятницю. У ці дні практично голодують, лише п’ють воду.

На час посту треба вибирати ту схему харчування, яка не зашкодить, радить дієтолог, при цьому варто керуватися власними відчуттями. Головне пам’ятати – що піст – це не лише обмеження в харчуванні, це перш за все духовне очищення.

– На нетривалий час можна відмовитися від м’яса, але кисло-молочні продукти я вважаю, що треба залишити в раціоні, – зазначає дієтолог Наталія Суслова. – У нас харчування і так є нерізноманітним, тому дотримуватися строгого посту дітям, людям похилого віку, після хвороби, вагітним, породіллям, годуючим матерям, чи людям з хронічними захворюваннями я б не радила.

А наприклад, хворим на цукровий діабет постити взагалі не можна, тому що м’ясо і продукти тваринного походження складають вагому частину їхнього денного раціону. Бо якщо здорові люди можуть в піст вживати більше їжі, багатої на вуглеводи, то діабетикам такі перекоси в дієті шкідливі – це прозводить до суттєвих коливань рівня цукру в крові і відповідно змушують суттєво коригувати дози інсуліну чи цукрознижуючих ліків в сторону збільшення.

Дорослий може обмежувати себе на деякий час в продуктах тваринного походження, але дітей на таке харчування переводити не варто. Піст – це передусім духовне очищення від зухвальства, гордині, інших надмірностей, шкідливих звичок, а не просто відмова від м’яса.

– Харчування в піст не повинно суттєво відрізнятися від їжі в інші дні. Залишаються актуальними каші, зернові продукти, горіхи, бобові, тушковані і квашені овочі. Обов’язково повинні бути в меню перші страви. І не варто забувати про достатню кількість води – не обов’язково 2 л, але 1,5 л має бути, – пояснює Наталія Суслова.

Альтернатива м’ясу – риба, тож в піст рибні страви стануть джерелом поповнення білка та інших корисних речовин. Також певним чином замінити м’ясо можуть кисло-молочні продукти, бобові, горіхи.

– Проте чечевицю, горох, квасолю не всі добре сприймають, більше надають перевагу рибі, яйцям, гречці, – зазначає дієтолог. – До речі, гречка, як джерело заліза, буде ефективнішою для організму, якщо її їсти в поєднанні з кисломолочним сиром.

А щоб краще засвоювалися бобові, їх потрібно багато разів промити до прозорої води перед варінням, потім проварити, і знову поміняти воду – залити новим окропом. Це дещо зменшить кількість складних вуглеводів, які власне і причиняють важкість, метеоризм чи інші неприємні відчуття під час перетравлювання. Також потрібно споживати невеликі порції їжі, тоді організм краще перетравить бобові.

– Зелень зараз теж актуальна, чи теплична чи з лісу, лише збирати її в чистих місцях, не поблизу доріг, – зазначає дієтолог. – Таку кропиву обливають окропом і можна додавати до салатів, чи разом з щавелем додавати до зеленого борщу.

Щодо кропиви теж варто усвідомлювати, що ця рослина – не просто джерело мікроелементів, її широко використовують в фітотерапії і гомеопатії, тому її треба використовувати вміру, бо вона впливає на згортання крові.

Добре зараз доповнювати раціон фруктами, фрешами.

– Фреші можуть бути як і фруктові, так і овочеві, і мікси з фруктів та овочів – з додаванням зеленої цибулі, капусти, шпината, можна робити зелені коктейлі, – розповідає дієтолог. – Звичайно, якщо свіжі овочі не протипоказані через хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту.

Також треба зважати, що важливо і після закінчення посту не наробити собі проблем, коли м’яса в раціоні стане більше.

– В перші дні по закінченню посту треба утримуватися від переїдання, – зауважує дієтолог. – Варто обмежитися вживанням гострого, маринованого, смаженого, жирного. Після посту основою раціону має бути легка їжа.

Джерело

Поділись


Новини партнерів