Стали відомі причини швидкої деградації мозку

Bчені з Інституту мозку О’Доннелла в США виявили, що низький рівень фізичної активності прискорює деградацію тканин мозку, призводить до зниження когнітивних функцій і погіршення пам’яті.

Основна увага в дослідженні приділялася білій речовині, що складається з мільйонів пучків нервових волокон, які передають нервові імпульси і пов’язують різні зони кори головного мозку.

У дослідженні брали участь літні пацієнти з високим ризиком розвитку хвороби Альцгеймера, ранніми ознаками втрати пам’яті або помірними когнітивними порушеннями.

Вчені відзначили, що більш низькі рівні фізичної активності у них були пов’язані з погіршенням стану білої речовини.

Для оцінки стану учасників дослідники використовували МРТ мозку і тести когнітивних функцій. Також вони враховували кардіореспіраторні показники: частоту серцевих скорочень, частоту дихальних рухів, артеріальний тиск і пульсоксиметр.

З’ясувалося, що найгірший фізичний стан і низький рівень активності дійсно корелювали з більш вираженим когнітивним спадом.

Дослідження залишило вченим багато невирішених питань про те, як переплітаються фітнес і хвороба Альцгеймера. Наприклад, який рівень активності необхідний, щоб помітно знизити ризик розвитку недоумства, і не занадто пізно починати тренування, якщо у пацієнта вже почали проявлятися симптоми.

Деякі з цих тем вже розробляються: в клінічному дослідженні лікарі шести медичних центрів по всій країні спробують визначити, чи зможуть регулярні аеробні вправи і конкретні ліки для зниження аретріального тиску зберегти функції мозку.

Те, що погано для серця, погано і для мозку, відзначають лікарі і проводять додаткові дослідження, щоб зрозуміти, як ці два фактори взаємопов’язані. Можливо, це допоможе знайти правильну формулу для профілактики хвороби Альцгеймера.

Джерело

Поділись


Новини партнерів