Будьте обережні: 7 популярних міфів про грип, у які продовжують вірити

Довкола грипу та його лікування побутує чимало міфів – деякі з них є особливо небезпечним і можуть нашкодити здоров’ю.

Розвінчати міфи про поширену недугу взялися у Міністерстві охорони здоров’я України.

Грип – це наче сильна застуда

Насправді це не так і грип значно небезпечніший за застуду. Особливо небезпечним грип є для дітей, вагітних та породіль, людей, старших 65 років, людей з хронічними захворюваннями. У цієї групи ризику грип суттєво знижує шанси видужати без небезпечних ускладнень, а часто – і вижити.

Грипом можна заразитися під час щеплення

Побутує думка, що вірусом грипу можна заразитися внаслідок щеплення. Проте це не є правдою. Для щеплення від грипу використовують вакцини, що містять інактивований штам вірусу грипу, який жодним чином не може передавати інфекцію.

Міфи про грип
Міфи про грип

Вакцинування потрібне лише для групи ризику

Дтям, літнім людям та людям з ослабленим імунітетом вакцина від грипу обов’язково потрібна, проте це не означає, що іншим потрібно від неї відмовлятися. Щорічна вакцинація від грипу – надійний спосіб зменшити ризик захворіти та уникнути серйозних ускладнень після хвороби.

Чудодійний вітамін С

Ще один поширений, але нічим не підтверджений міф – сила вітаміну С, як чудового засобу для профілактики грипу. Наразі немає жодних доказів щодо ефективності цього методу.

Часник і цибуля

Про ці два овочі існує одразу кілька міфів. Перший – їхні пари знезаражують повітря і велика кількість цибулі та часнику зроблять організм невразливим до вірусів. Перше – пари часнику не можуть знезаразити повітря в кімнаті, але їх насичений запах може спровокувати кашель і спазм бронхів. Друге – надмірне вживання цих овочів може призвести до проблем з шлунково-кишковим трактом.

Мороз та протяг

У народі побутує думка, що захворіти на грип можна, якщо вийти на мороз без верхнього одягу, з мокрим волоссям, або сидячи на протязі. Втім єдиний спосіб захворіти на грип – це заразитися вірусом. Звісно, що переохолоджуватися не варто. Але холодна погода не передає вірус грипу сама по собі.

Антибіотики

Грип не можна лікувати антибіотиками, оскільки це вірусне захворювання. Антибіотики діють лише на бактерії та певні мікроорганізми, але не вражають віруси.

Врешті у МОЗ рекомендують при симптомах грипу – різкому підвищенні температури (більше 38 градусів), головному болі, болі у м’язах, горлі, кашлі та нежиті – не займатися самолікуванням, а звернутися до лікаря.

Джерело

Поділись


Новини партнерів