Медики підказали, як налагодити роботу печінки

Сьогодні про зміцнення імунітету можна говорити нескінченно, напевно, тому що поняття у даного предмета дискусії дуже розпливчасті. Відчути його силу або слабкість допомагають атакуючі особливо в холоди патогенні віруси і бактерії.

Насправді захисні функції організму озброюють на боротьбу з хвороботворними мікробами різні органи і системи, серед яких головна роль належить печінці.

Мало хто пам’ятає зі шкільного курсу біології про те, що цей життєво важливий непарний орган відповідає за понад 500 функцій в людському організмі, головною з яких є обмін речовин. Саме печінка переробляє білки і виробляє імуноглобуліни, антитіла, що вбивають чужорідні мікроби.

Відповідно, щоб зміцнити імунітет, потрібно налагодити роботу печінки. Тому що, наприклад, люди, які страждають від цукрового діабету 2-го типу, набагато частіше хворіють на вірусні та бактеріальні інфекції, звертаються за кваліфікованою допомогою при запальних процесах.

Тому по можливості варто обстежувати печінку на предмет дисфункцій. Тим більше що більшість патологій печінки на початковій стадії протікають без явних симптомів. Фахівці рекомендують пацієнтам зі слабким імунітетом звертати увагу на такі ознаки патології печінки, як: нездужання, низька працездатність, швидкий занепад сил, поганий апетит, нудота, свербіж шкіри, часті застуди, відчуття тяжкості в правому боці.

Підтвердити або спростувати діагноз патології печінки допоможуть аналізи крові ( «печінкові проби» і вірусний гепатит), а також УЗД печінки і консультація терапевта, гастроентеролога. Безумовно, лікувати будь-яке відхилення набагато простіше на початковій стадії, ніж у занедбаному вигляді. В якості терапії ефективні вітамінні і мінеральні комплекси, фосфоліпіди, що допомагають відновити структуру печінки, а також поліненасичені жири (Омега-3), які усувають інтоксикацію.

Відмінною профілактикою захворювань печінки і ослабленого імунітету є збалансоване жирними кислотами Омега-3 харчування: риба (лосось, скумбрія, сардини, тунець і ін.), Ламінарія, горіхи, насіння гарбуза, кунжутне, соєва і лляна олії. По можливості бажано зробити відповідну вакцинацію.

Джерело

Поділись


Новини партнерів