Чим небезпечний звичайний дріжджовий хліб

Зовсім недавно в європейській пресі з’явилося безліч статей про страшну шкоду дріжджового хліба. Вітчизняні гастроентерологи запевняють, що всі властивості хлібопекарських дріжджів до кінця не вивчені, але багато факторів дійсно є дуже тривожними. Так чи дійсно дріжджовий хліб є небезпечним для здоров’я людини?

Хлібопекарські дріжджі, згідно знайденим записам на староєгипетських папірусах, відомі людству протягом декількох тисячоліть. Однак в Європі дріжджовий хліб в промислових масштабах стали виробляти тільки після Другої світової війни. Раніше в приготуванні тіста використовувалося молочнокисле чи хмільне бродіння. З такою технологією одна тільки підготовка до випікання виявлялася дуже довгим процесом. Поява сухих дріжджів багато в чому прискорила і здешевила виробництво хліба.

Хлібопекарські дріжджі є мікроорганізмами з сімейства цукроміцетів, їх отримують з меляси, яка в свою чергу залишається в якості відходу від виготовлення цукру. Головна особливість дріжджів – моментальний початок процесу бродіння; в цей момент вони виділяють вуглекислий газ. Завдяки цьому тісто добре піднімається, а спечений хліб має характерну губчасту структуру. До того ж, як і всі гриби, дріжджі є джерелом багатьох вітамінів і корисних мікроелементів. Так в чому ж тоді полягає шкода подібного хліба?

Читайте також: Потужний засіб від високого тиску і для очищення артерій

Гастроентерологи по всьому світу стверджують: хлібопекарські дріжджі при попаданні в організм людини порушують кишкову мікрофлору і запускають гнильні процеси всередині всього кишечника. В результаті корисні бактерії гинуть, імунітет знижується, починається дисбактеріоз. Він, в свою чергу, при наявності грибкової флори збільшує можливість появи ентероколіту і різко знижує кількість кальцію в організмі. Більш того, французький вчений Етьєн Вольф на основі свого трирічного експерименту з розчином екстракту ферментуючих дріжджів довів, що їх флора активно стимулює ріст ракових пухлин. Адже дріжджі – одноклітинні організми, які размножуються вегетативним шляхом, тобто швидким поділом клітини, що дуже сприятливо і для ракових клітин.
Хлібопекарські дріжджі швидко розмножуються в кишечнику і пригнічують його нормальну мікрофлору. В результаті порушується діяльність всіх органів травлення: шлунку, підшлункової залози, жовчного міхура, печінки. Проте, у цієї теорії поки немає точної доказової бази. Вітчизняні фахівці хлібопекарського виробництва стверджують, що все це міф. В даний момент багато європейських центрів дослідження продуктів харчування перевіряють стійкість хлібопекарських дріжджів до високої температури і інших біохімічних процесів. Можливо, скоро з’явиться офіційна інформація, чи дійсно дріжджовий хліб небезпечний для здоров’я. Ну а поки лікарі радять обмежити споживання подібного продукту і використовувати в їжу бездріжджові лаваші і коржі, тим більше що це набагато корисніше для організму в цілому.

Джерело

Поділись


Новини партнерів