Популярні в Україні ліки виявились смертельно небезпечними

Серед безлічі популярних жарознижуючих і знеболюючих препаратів парацетамол займає одне з лідируючих місць за обсягами продажів у всьому світі, оскільки досить ефективний при лікуванні ураженого збудниками застуди горла.

Американські дослідники нагадують всім, хто звик при застуді, головних болях і підвищеній температурі вдаватися до допомоги препаратів, що містять парацетамол, що ці ліки мають акумулюючий ефект, тобто парацетамол і продукти його метаболізму не виводяться повністю з організму, а поступово накопичуються в ньому, що може мати найважчі наслідки.

Згідно з даними Управління з контролю за продуктами і ліками США, за останні 10 років від інтоксикації, викликаної тривалим прийомом парацетамолу, померли понад 1 500 американців.

Протягом того ж періоду більш 330 000 жителям країни знадобилася термінова госпіталізація через неправильний прийом препарату.

Згідно з даними, які оприлюднило міністерство охорони здоров’я Швеції, число отруєнь парацетамолом зросло за останні 6 років на 40%. Ще в 1977 році зобов’язали всіх виробників препаратів з парацетамолом забезпечити попереджувальними написами інструкцію і упаковку про здатність парацетамолу накопичуватися в печінці і викликати її тяжке ушкодження. Але виконувати це рішення фармацевтичні компанії США почали тільки з 2009 року.

Є результати декількох наукових досліджень, які свідчать про те, що тривалий прийом парацетамолу маленькими дітьми і вагітними жінками може негативно позначитися на розвитку головного мозку малюків.

Парацетамол не входить до переліку препаратів, прийом яких категорично заборонений вагітним, однак шотландські вчені вважають, що в разі виникнення у майбутньої матері необхідності знизити біль, краще вибрати інший болезаспокійливий засіб, або приймати парацетамол у мінімальній дозі.

Дослідники з університету шотландського міста Единбург виявили, що парацетамол при регулярному прийомі може пригнічувати функції чоловічих яєчок і викликати стійке зниження рівня тестостерону в організмах хлопчиків в період внутрішньоутробного розвитку. А низький рівень головного чоловічого гормону в організмі плода пов’язаний з підвищеним ризиком розвитку крипторхізму (неопущення яєчок в мошонку), безпліддям і навіть злоякісними пухлинами яєчка.

Норвезькі вчені з Національного інституту здоров’я обстежили 3 000 пар братів і сестер, дітей у віці 3-х років. З цього числа були виділені діти, матері яких в період вагітності приймали парацетамол. Було проведено порівняння особливостей їх розвитку з дитиною тієї ж статі (сестрою або братом), в тому випадку якщо вони не піддавалися впливу парацетамолу в період внутрішньоутробного розвитку. І в цьому випадку популярний жарознижувальний та протизапальний препарат негативно впливав на поведінку дітей, на їх інтелект і здатність до спілкування з іншими дітьми.

Подібне явище найвиразніше простежувалося в тому випадку, якщо майбутні матері в період вагітності приймали парацетамол впродовж 28 днів і більше.

Хоча парацетамол і відноситься до препаратів, які подібно до аспірину і ібупрофену продаються в аптеках без рецепта, проте в порівнянні зі згаданими двома препаратами при порушенні правил прийому парацетамол набагато більш небезпечний, відзначають лікарі.

Джерело

Поділись


Новини партнерів