Люди, які відчувають сонливість в денний час, більш схильні до хвороби Альцгеймера

У дослідженні взяли участь 189 осіб, середній вік яких склав 66 років. Вчені за допомогою фітнес-трекерів відстежували біологічну активність добровольців протягом двох тижнів. Крім того, для виявлення бета-амілоїд (пептидів, які провокують хворобу Альцгеймера) за допомогою магнітно-резонансної томографії були зроблені знімки їх головного мозку.

Дослідники встановили, що люди з амілоїдними бляшками, які можуть порушувати роботу мозку, гірше сплять вночі і частіше відчувають сонливість вдень.

«Наше нове дослідження показує, що люди з початковою стадією хвороби Альцгеймера показують велику фрагментацію в циклах біологічних процесів. Вони частіше проявляють активність вночі і сплять або поводяться пасивно вдень», – говорить один з авторів дослідження доктор Йо Ель Ю.

Раніше американський сомнолог Меттью Уолкер розповів про негативний вплив денного сну на здоров’я людини. Він підтвердив, що денний сон може бути корисним і для мозку, і для організму в цілому. Але, на думку вченого, він може стати «палицею з двома кінцями», оскільки в цей час людина «накопичує сонливість», що призводить до поганого сну ночами.

Поділись


Новини партнерів