Яка робота приносить найбільше стресу

У журналі Psychoneuroendocrinology опубліковані дані, отримані при дослідженні вченими з Ейндховенського технологічного університету в Нідерландах. Вони встановили, що робота яка приносить найбільше стресу є невдячна робота – коли начальство не хвалить.

«Якщо ви віддаєте роботі всього себе, але не отримуєте за це від керівництва ні похвал, ні нагород, – вам гарантований хронічний стрес», – заявили автори проекту в статті.

Вони встановили, що люди, які дуже багато працювали, мали особливо високу концентрацію гормону стресу кортизолу, – на відміну від тих, хто не «побивався» на роботі. При цьому, уточнили дослідники, найвищі показники стресу були у тих, хто не просто вкладав в роботу багато зусиль і особистої ініціативи, але не отримував за це ніякої подяки.

За словами вчених, сплески рівня кортизолу запускають в організмі у відповідь реакції. На цьому тлі різко піднімається рівень цукру в крові, сповільнюється травлення, а також відбуваються інші біохімічні зміни. При хронічно високому кортизолі незмінно страждає імунна, ендокринна і інші системи організму, констатували фахівці.
Джерело

Поділись


Новини партнерів