Кому і чому протипоказані фізичні навантаження

«Занадто багато спорту шкідливо», – кажуть ледачі противники лиж, велосипедів, ковзанів і т.д. Дивно, але це так!

Інтенсивні фізичні навантаження призводять до раннього атеросклерозу і відкладення кальцію в судинах. Ця новина прийшла від американських вчених (публікація в науковому журналі Mayo Clinic Proceedings, який видає відома «Клініка Мейо»). Результати дослідження шокуючі. Шкідливими виявилися не тільки дуже інтенсивні навантаження, але і звичайні, які нам настійно рекомендують виконувати.

Якщо уважно вивчити таблицю зі статті (ми адаптували її для читача), то виявиться, що ті, хто інтенсивно і регулярно навантажував себе в спортзалі, на пробіжці, велосипеді і т. д., Мали атеросклероз в 2 рази частіше, ніж ті, хто вів не надто рухливий спосіб життя. Останні вигравали навіть у тих, хто діяв відповідно до порад лікарів: присвячували фізичним занятям 150 хвилин в тиждень (в США це офіційна рекомендація).

Стан судин в залежності від рівня фізичної активності
Рівень фізичної активності
Низька
(менше 150 хвилин
на тиждень)
Нормальна
(не менше 150 хвилин на тиждень)
Висока
(450 хвилин
на тиждень і більше)
Загальні дані 0 * +11% ** + 80%
чоловіки 0 + 10% + 86%
жінки 0 + 17% + 71%
* Ризик атеросклеротичних змін в цій групі прийнято за вихідний. Щодо нього розраховували цей показник в інших групах.
** Збільшення ризику розвитку атеросклерозу у відсотках щодо рівня першої групи.

 

Спостереження за добровольцями тривало 25 років. Вперше їх стан здоров’я оцінили у віці від 18 до 30 років. За прихильність до активного способу життя всіх розділили на три групи. До першої увійшли найбільш пасивні, вони не бігали, чи не стрибали, навіть не ходили швидким кроком по 20-25 хвилин в день. Другі виконували рекомендований рівень фізнагрузки. До третьої групи увійшли найактивніші, які катували себе фізичними навантаженнями не менше 450 хвилин на тиждень, тобто витрачали на них більше години в день. І ось у цих ентузіастів, що включилися в серйозну гонку за здоров’ям, на 80% частіше виявляли більш погані судини, ніж у тих, хто лінувався виконувати спортивний мінімум.

Вчені були вражені, вони очікували протилежних результатів. Адже є думка, що при заняттях спортом знижується холестерин, згорає глюкоза в крові і жир під шкірою, тренуються серце і судини і все це відсуває розвиток атеросклерозу.

Що робити?

«Раніше вже були дослідження, в яких у спортсменів виявляли схожі зміни судин, – пояснює кардіолог. – І в принципі зрозуміло, чому так буває. Великі навантаження не тільки тренують серцевий м’яз, а й є стресом для судин: підвищений тиск під час довгого та інтенсивного навантаження надає такий же ефект, як і артеріальна гіпертонія. Через це запускаються механізми, які сприятимуть розвитку атеросклерозу і відкладення кальцію в судинах. Схоже, що в даному випадку спрацьовували саме такі механізми, адже люди, які інтенсивно займалися фізичними вправами, відчували такі ж навантаження, як і спортсмени. Але, звичайно, тут потрібні додаткові дослідження, щоб з’ясувати всі деталі.

Якщо говорити про практичні поради, то краще виключити статичні навантаження і підйом вантажів. При таких вправах напружуються великі групи м’язів, і це сприяє підвищенню тиску. Спокійний біг, скандинавська ходьба з палицями, плавання та інші помірні аеробні навантаження все-таки корисні, якщо дотримуватися ряду правил.

Головне – орієнтуватися не на кілометри дистанції, а на стан організму.

Поділись


Новини партнерів