Ці звички заважають вам добре виспатися

Іноді спати багато – недостатньо.

Експерти назвали 6 можливих причин, через які ми відчуваємо себе втомленими і виснаженими після начебто тривалого сну вночі. У багатьох випадках цю ситуацію можна легко виправити.

Ви перебрали напередодні ввечері. Алкоголь негативно впливає на тривалість фази глибокого сну ночами. А чим менше вона триває, тим нижчою є якість сну. Крім того, алкоголь є сильним діуретиком, через нього ви будете часто прокидатися, щоб відвідувати туалет.

Вечірня чашка кави. Кофеїн відноситься до стимуляторів нервової системи, і через нього буває дуже складно зануритися в сон. Як і алкоголь, кава також є діуретиком, і вам знову загрожують часті пробудження ночами.

Зубний скрегіт. Бруксизм або розлад, при якому ви скрегочете зубами, знижує якість сну, блокуючи повітряні шляхи і не даючи достатній кількості кисню проникати в організм. Через звичку скреготати зубами ми часто прокидаємося ночами.

Мобільні телефони. Світло від мобільного телефону порушує здатність мозку виробляти гормон мелатонін, що викликає сон, в результаті чого ми не можемо нормально заснути.

Фізичні навантаження. Не варто займатися спортом за дві-три години до відходу до сну, інакше ви серйозно порушите цикл сну. Після тренувань збільшуються показники кортизолу, а рівень мелатоніну падає.

Перегляд телевізора в ліжку. Ви не зможете розраховувати на якісний сон, якщо будете дивитися телевізор в ліжку перед сном. Даний перегляд викликає когнітивне збудження, яке порушує натуральний перехід організму до фази сну, не даючи вам повністю розслабитися.

Джерело

Поділись


Новини партнерів