Журавлина навіть при термічній обробці не втрачає своїх цілющих властивостей, кажуть фітотерапевти. Вона чудово оберігає наш організм від застуд та вірусів.
– У цій ягідці міститься аскорбінова кислота (вітамін С, який не руйнується при заморожуванні чи замочуванні), а також багато заліза, – каже травниця Іванна Тесак. — Ягоди журавлини покращують розумову та фізичну працездатність. А також підвищують виділення панкреатичного та шлункового соку, що стимулює процес травлення. Тому журавлиною лікують панкреатит, гастрит, гіпертонію, а ще застосовують при анеміях різного походження. Ну і звісно ж – це чудовий протигарячковий засіб, тому ягоду радять вживати при грипі, ангіні, бронхітах, пневмоніях. Морс із журавлини рекомендований при запальних процесах у сечостатевій системі, нирках.
– Як слід вживати ці ягоди з оздоровчою метою?
– Якщо людина хворіє на бронхіт, ангіну, пневмонію, ревматизм – нехай п’є сік журавлини з медом. Гіпертонікам раджу вживати щодня по 50 міліграмів соку, розведеного водою у співвідношенні 1:1 або з’їдати по 5 – 6 ягід тричі на день. Підліткам 14 – 15 років корисно вживати сік журавлини так: столова ложка соку розведена столовою ложкою води, разом 30 мл, двічі на день, але через добу. Не завадить пити сік із журавлини чи морс з її ягід задля профілактики застудних хвороб.
– Кому не радите захоплюватись журавлиною?
– Не варто вживати ці ягоди тим, хто має понижений тиск та з обережністю ягідки слід давати дітям трирічного віку – не більше як одну – дві на день. А також тим, хто має виразку шлунка або гострі шлунково-кишкові хвороби (такі, як коліти, ентероколіти, геморой, що кровоточить), варто бути обережним із вживанням журавлини.