Продукти, які помилково вважають корисними

Сьогодні здоровий спосіб життя популярний як ніколи. Кожна поважаюча себе людина намагається виключити шкідливу їжу зі свого раціону і активно цікавиться інформацією про здорове харчування. Ось тільки ця інформація часто базується не на прагненні оздоровити людину, а суто на маркетингових цілях. Ви споживаєте, здавалося б, корисні і дієтичні продукти, але зайва вага так і не йде, та й бездоганним здоров’ям похвалитися не виходить. Позбутися від помилок вам допоможе список шкідливих продуктів, які позиціонуються виробниками як корисні.

Кукурудзяні пластівці. За рахунок вживання цього продукту багато з нас намагається схуднути, проте досить поцікавитися технологією його виробництва, щоб переконатися в безнадії цього прагнення. По-перше, пластівці виготовляються зовсім не з цільної кукурудзи, а з кукурудзяного борошна. Для цього зерна очищають від оболонки і зародка і подрібнюють в порошок. За складом такий продукт близький до пшеничного борошна вищого гатунку, тобто це чистий крохмаль, позбавлений будь-яких вітамінів і мінералів. По-друге, для того, щоб додати такому виробу смаку в нього додають сіль, цукор або цукрозамінники, підсилювачі смаку. «Корисність» ж досягається за рахунок збагачення синтетичними вітамінами. У підсумку на виході виходить далекий від натуральності і при цьому зовсім не дієтичний продукт, так як його калорійність становить близько 400 ккал на 100 г.

Мюслі. Ще один варіант швидкого сніданку, в корисності якого мало хто сумнівається. Однак, якщо мова йде про мюслі з магазину, то шкоди для здоров’я і фігури від них буде більше, ніж користі. Виробники нерідко покращують смак свого продукту за допомогою цукру і штучних добавок, а також покривають сухофрукти і горіхи жиром для кращого зберігання. До того ж сухофрукти нерідко заміняють цукатами, які містять величезну кількість цукру і штучних барвників. Якщо ви хочете вживати дійсно корисні мюслі, зробіть їх самостійно. Просто змішайте цільні вівсяні або мультизлакові пластівці з сухофруктами, горіхами і насіннячком. Склад інгредієнтів можна щоразу змінювати, так продукт довго не набридне, і буде насичувати організм різноманітними вітамінами і мінералами.

Спортивні батончики. Вони бувають декількох видів – енергетичні, протеїнові, батончики для схуднення. В першу чергу відкидаємо третій варіант: схуднути на продукті з калорійністю близько 350 ккал на 100 г просто нереально. Навіть якщо вам вдасться знайти батончик з меншою калорійністю, через невеликий обсяг насититися надовго ним все одно не вийде. Якщо ви не плануєте морити себе голодом, то нормально поїсти все одно доведеться, і вживання даного продукту втратить будь-який сенс. Не буде ефективним і набір маси за допомогою протеїнових батончиків. Білок в них, як правило, соєвий, а він не відрізняється гарною якістю. А на додаток до нього йде велика кількість цукру і штучних добавок. Маса від такого продукту, звичайно, зростає, ось тільки представлена ​​вона не стільки м’язами, скільки жировими відкладеннями.

Солодощі на фруктозі. Фруктоза – це цукор з фруктів, який при вживанні в складі цілісних плодів не становить загрози для здоров’я. Але у відповідь на прагнення людей мінімізувати рафінований цукор в своєму раціоні, виробники все частіше стали замінювати його на фруктозу. Такі продукти можуть бути корисні, але далеко не для всіх. Фруктоза рекомендується діабетикам, тому що для її засвоєння не потрібно вироблення інсуліну. Але здоровій людині така заміна ні до чого, тим більше що фруктоза має нехорошу властивість безпосередньо трансформуватися в жирові відкладення.

Знежирені молочні продукти. Напис «0% жирності» на упаковці йогурту або сирка виглядає заманливо для людини, яка хоче скинути зайву вагу. Однак відсутність жирів виробникам доводиться компенсувати великою кількістю цукру і підсилювачів смаку, тому що знежирений продукт без добавок настільки прісний, що другий раз купувати ви б його точно не стали. До того ж прямий взаємозв’язок між споживанням жирів і набором зайвих кілограмів відсутній, тому що їхня істинна причина криється в надмірному споживанні простих вуглеводів з солодощів, фастфуду та інших рафінованих продуктів. Жири ж вкрай необхідні організму для підтримки обмінних процесів, синтезу гормонів, а також хорошого стану шкіри, волосся і нігтів.

Чорний хліб. Великою помилкою є те, що якщо хліб не білий, то він корисний. Але виріб з білого борошна досить легко перетворити на чорний за допомогою барвників. Та й чорний хліб природного кольору з житнього борошна вищого гатунку буде не набагато корисніше пшеничного. Тому обов’язково читайте етикетки на хлібобулочних виробах. Замість борошна вищого сорту, на першому місці в складі корисного хліба повинне стояти цільнозернове борошно.

Коричневий тростинний цукор. Різниця між білим рафінованим цукром і коричневим необробленим не така суттєва, як багатьом хотілося б. Обидва продукти є простими вуглеводами, моментально всмоктуються в кров і викликають різкі скачки рівня глюкози. Через відсутність обробки в коричневому цукрі дійсно є деякі цінні поживні речовини, але їх кількість настільки мала, що це ніяк не виправдовує вживання цього продукту. І платити заради них в кілька разів більше точно не варто. До того ж натуральний імпортний тростинний цукор на вітчизняному ринку знайти досить складно. Велика частина товару, що продається у нас, це звичайний рафінад, якому надали коричневий відтінок за допомогою фарбування патокою.

Читайте також: Названі продукти, які допоможуть запобігти появі раку

Сухофрукти. Сухофрукти є спірним продуктом, який може принести як користь, так і шкоду. У висушених фруктах міститься величезна концентрація корисних вітамінів і мінералів. Але і простих цукрів в них не менше. Тому при схильності до повноти захоплюватися ними точно не варто. Також проблема в тому, що знайти на прилавках дійсно натуральні і корисні сухофрукти дуже складно. Для кращого зберігання їх покривають жиром і різними хімічними сполукам, та й для прискорення виробництва сушать не природним шляхом, а за допомогою печей. Через високі температури сухофрукти втрачають більшу частину поживних речовин і стають не менш кориснішими, ніж звичайні цукерки. Натуральний продукт можна відрізнити по непоказному вигляді. Такі сухофрукти більш зморщені, тверді і позбавлені привабливого блиску. Ще більш корисним буде продукт власного виготовлення. Набагато доцільніше придбати сушилку, в якій фрукти і овочі позбавляються вологи під впливом помірних температур, або сушити урожай природним шляхом, просто на повітрі. Тоді ви завжди зможете бути впевнені в якості та корисності своїх сухофруктів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів