Як відома кімнатна рослина калічить людей

Чи можна отримати травму від, здавалося б, зовсім нешкідливих оточуючих нас предметів? Виявляється, це дуже легко.

Австралійські медики виявили несподівану тенденцію: у багатьох пацієнтів спостерігалися дивні травми вух. Щонайменше 28 осіб звернулися з ушкодженнями вушних каналів і барабанних перетинок.

Загальне у всіх пацієнтів було лише одне: всі вони тримали вдома рослини з роду юка. Це деревовидні вічнозелені рослини родом з Центральної Америки. Багато з них розміщуються в садах і на верандах, а також в офісах і іноді в квартирах.

Однією з головних прикмет доморощеного шкідника є довгі тонкі листя, загострені на кінці. І медики прийшли до висновку, що саме ці листя-“шпаги” стають знаряддям злочину.

За словами медиків з Мельбурна, якщо людина живе або працює в безпосередній близькості від юки, то він ризикує отримати травми, аж до втрати слуху.

З 28 обстежених пацієнтів, яким листя випадково потрапили в вушний прохід, у 25 спостерігалася перфорація барабанних перетинок, тобто розриви, які можуть призводити до порушення слуху. Ще трьом пацієнтам пощастило трохи більше – їх рослини нагородили лише ушкодженнями зовнішніх вух і слухових каналів.

За словами професора Стівена О’Лірі (Stephen O’Leary) з Університету Мельбурна, коли людина вирішує посадити або придбати юку, навряд чи він турбується про те, що від цієї рослини можливо травмувати вуха. Але насправді довгі загострені листя можуть проникати в вушний прохід, немов стріла, розповів медик.

Коли який-небудь предмет пробиває барабанну перетинку, це супроводжується не тільки порушенням слуху, але і частими запамороченнями, втратою рівноваги; також підвищується ризик потрапляння всередину інфекції.

У більшості випадків пошкоджена барабанна перетинка заживає протягом декількох тижнів, однак в ситуації з юкою все трохи складніше. Листя рослини настільки гострі і тонкі, що їм нічого не заважає просунутися далі і зачепити середнє і навіть внутрішнє вухо.

Якщо мембрану між цими частинами слухової системи пошкодити, рідина з внутрішнього вуха просочиться в середнє, і тоді людині забезпечені дуже серйозні проблеми.

Всі вони протягом декількох днів після травми відчували запаморочення і дискомфорт, однак вчасно звернулися до фахівців.

Медики пояснюють: в даному випадку зволікання небезпечно. Пошкодження барабанної перетинки може зажити, проте внутрішня травма так і залишиться, і людина про неї навіть не дізнається, поки у нього не почнуться проблеми зі слухом, рівновагою і вестибулярним апаратом.

Автори дослідження, опублікованого у виданні Clinical Otolaryngology, відзначають, що шкода, яку людині можуть завдати рослини, недооцінюється. У конкретному випадку з юкою можливі також “напади” на очі і горло (особливо це стосується дітей).

Що стосується самих любителів рослин, їм вчені рекомендують частіше підрізати листя і розміщувати горщики з вічнозеленими “терористами” в найбільш безпечних місцях, де знаходиться найменше людей (наприклад, не поруч з входом в кімнату, а в кутку).

Якщо людину випадково “зарізала” юка, варто негайно звернутися до лікаря, навіть якщо немає очевидних причин для занепокоєнь, підсумовує професор О’Лірі. На у якщо з якоїсь незрозумілої причини комусь самому захочеться сунути голову в горщик з юкою, то краще перед цим просто надіти навушники.
Джерело

Поділись


Новини партнерів