Вчені знайшли головну причину неприємного запаху з рота

Команда вчених з Університету Неймегена (Нідерланди) з’ясувала, що причиною галітозу (неприємного запаху з рота) може бути успадкована генетична мутація. Раніше цю мутацію вже пов’язували зі здатністю пригнічувати розвиток пухлин, тому результати цього дослідження можуть виявитися дуже корисними для онкологів.

Вчені провели аналіз повітря, яке видихали п’ятеро чоловік, що скаржилися на галітоз. Учасники експерименту походили з родин, генетично ніяк не пов’язаних між собою: одна була родом з Туреччини, друга – з Португалії, третя – з Голландії. Випробовуваних піддали низці тестів. Повітря, що видихалося, вивчили методом газової хроматографії, і виявилося, що у всіх пацієнтів, які страждають галітозом, був виявлений підвищений рівень метантіолу та диметилсульфіду (з’єднань сірки). Обидві виявлені речовини володіють сильним неприємним запахом, схожим на запах тухлої капусти. Крім того, у всіх учасників експерименту вчені виявили мутацію в гені, що кодує білок SELENBP1.

Читайте також: Чотири небезпечних ознаки, що зі здоров’ям щось не так

Для того, щоб переконатися, що саме цей ген пов’язаний з галітозом, вчені використовували спеціально виведених лабораторних мишей. У них методом генної інженерії був «вимкнений» ген SELENBP1, після чого виявилося, що в плазмі крові цих мишей ті ж самі сполуки сірки починають виявлятися в підвищених концентраціях.

Імовірно, ген SELENBP1 (selenium binding protein 1) допомагає виробляти фермент, який розщеплює ці сполуки сірки з неприємним запахом. Але найголовніше, що відсутність цього гена важлива не тільки для проблеми галітозу.

Джерело

Поділись


Новини партнерів