5 продуктів, які потрібно купувати в магазині з особливою обережністю

Багато хто боїться сиру «з пальмою» і «заморських” мандаринів, хоча варто було б уважніше придивитися до більш простих і частих у вживанні продуктів, вважають експерти.

Аж ніяк не псевдосири, не маргарин, який прикидається вершковим маслом, і не привізні фрукти – є антилідерами в плані можливої шкоди для здоров’я покупця.

У числі найбільш небезпечних продуктів є різноманітні нарізки і вагова молочка – те, що багато хто купує мало не кожного дня.

Так до чого в магазинах і на ринках варто ставитися з обережністю – і чому?

Все, що можна спробувати на місці

Можливість спробувати продукт покупець зазвичай сприймає як плюс. А лікар – як мінус. Це стосується не тільки яблук або сухофруктів на ринку, але і ковбаси, сиру та інших продуктів в магазині.

Експерт: «В цій категорії – сухофрукти, горіхи, хліб без дати виготовлення, масло, ковбаси та інші продукти, які не передбачають надалі термічну обробку. Якщо продукція не закрита вітриною, значить, будь-який покупець, який щойно чхнула в її сторону, може нагородити інших, наприклад, вірусною респіраторною інфекцією. Небезпека і в тому, що, спробувавши той же сир, людина не може на смак визначити, чи є бактеріальна забрудненість».

Молочна продукція на вагу

Вагова молочка нагадує «бабусину», а тому інтуїтивно покупець їй довіряє. На жаль, без всяких на те підстав, така продукція може зіпсувати вам настрій і дещо ще.

Експерт: «Всі молочні продукти, що знаходилися без холодильника 3 години і більше, можуть бути небезпечними. У цих умовах стафілококи розмножуються вкрай швидко. А ще ви нічого не знаєте про гігієнічні навички продавця, чи є у нього санітарна книжка, чи миє він руки після походу в туалет, чи використовує він чисті рукавички, чи працює він тільки з продукцією або періодично ще миє підлогу на робочому місці».

Сирна або ковбасна нарізка

Ще один хіт як в плані популярності, так і за кількістю претензій перевіряючих органів. Пов’язані вони з можливим мікробним вмістом нарізки і махінаціями з терміном придатності.

Експерт: «На упаковці часто ставлять лише дату пакування, але невідомо, якого числа цей продукт був виготовлений і який у нього спочатку був термін зберігання. Крім того, недобросовісні магазини, щоб не втрачати прибуток, можуть просто переупаковувати продукт заново, встановлюючи нові дати упаковки».

Заморожені продукти

До того, що лежить в морозилці, у нас традиційно більше довіри: ми віримо, що як гаряче не буває сирим, так і мерзле – небезпечним. Але і в царстві заморожених котлет і пельменів не все настільки ідеально. Наприклад, пошкоджена упаковка цілком може бути приводом залишити продукт там, де він лежить.

Експерт: «Риба, пельмені, продукти швидкого приготування можуть неодноразово розморожувати і знову заморожувати через неправильне транспортування або зберігання. Це підвищує ризик їх бактеріального наповнення і подальшого отруєння. Тому при покупці таких продуктів треба не тільки дивитися на дати виготовлення, а й оцінювати якість зберігання по упаковці візуально і на дотик. А рибу купувати краще заморожену, ніж охолоджену без даних про її походження».

Читайте також: Потужний засіб для оновлення крові

Торти, тістечка та інша випічка

«Смачний – не означає безпечний». Цей принцип стосується не лише кондитерки, але й будь-якої випічки, в тому числі хліба, який лежить на полицях супермаркетів без герметичної упаковки. А ще до готових салатів і взагалі всього, що знаходиться у відділі кулінарії.

Експерт: «Будь-які кондитерські вироби або готові страви можуть бути небезпечними, якщо не дотримуються правила виготовлення (беруться спочатку неякісні продукти), зберігання, транспортування і порушується час реалізації продукції. Найчастіше це можуть бути отруєння через присутність стафілококу, кишкової палички або сальмонел. В даному випадку це питання сумлінності закладу і його працівників, а також питання довіри покупця».

Джерело

Поділись


Новини партнерів