Вегето-судинна дистонія – як лікувати?

Абревіатура ВСД у графі «діагноз» давно не є рідкісною. Цю хворобу часто виявляють у старшокласників, але деякі симптоми можуть проявлятися у дорослому віці. Утім, незважаючи, на поширеність такого вердикту лікарів, дехто досі не знає, що є характерним для цієї хвороби і яких профілактичних заходів можна вжити. Розберемо детальніше клінічну картину вегето-судинної дистонії.

Що болить?

Найпоширеніші симптоми – головний біль та біль ділянці серця. Температура тіла може тривалий час триматися на позначці 37-37,5 градусів. Спостерігаються часті запаморочення і навіть втрати свідомості. Людина стає млявою, швидше втомлюється, навіть якщо зменшує навантаження чи тривалість праці. У хворого може з’явитися безсоння, або навпаки – підвищена сонливість. Фізичні навантаження переносяться погано, швидко з’являється задишка, зникають сили,відчувається біль у м’язах кінцівок. Можуть виникати перебої у роботі шлунково-кишечної та сечовидільної систем: зниження апетиту, нудота, запори або діареї, біль, метеоризм, часте сечовипускання тощо. Загалом, перелік симптомів дуже великий, але це не означає, що вони усі присутні в кожному конкретному випадку. Кількох із перелічених цілком достатньо, щоб вирушити на консультацію до лікаря

У чому причина?

Медики поділяють фактори, що провокують ВСД, на фізіологічні та психологічні.

До першої групи можна зарахувати ряд захворювань, наприклад, алергія, розлади серцево-судинної системи або професійні захворювання. Сюди ж можна віднести гормональні зміни, генетичну схильність та залежності. До другої групи включають хронічний стрес, перевтому, нестачу сну, часту зміну кліматичних умов, і навіть трудоголізм.

Як лікувати?

Найефективнішим буде лікування, у якому поєднаються медикаменти та психотерапевтичні методи. Лікарі часто призначають хворим на ВСД заспокійливі препарати рослинного походження, антидепресанти та вітамінно-мінеральні комплекси. Важливо пам’ятати, що лікування треба проходити виключно під наглядом фахівця, лише він може підібрати засіб, який подіє найкраще, призначити дозу і тривалість прийому. Обирати лікування на власний розсуд чи за порадою друзів категорично не можна, адже деякі симптоми вегето-судинної дистонії характерні і для інших захворювань. Отже людина не зможе самостійно визначити, чим вона насправді хворіє.

Інша ситуація з психологічними причинами хвороби. Їх можна і треба усувати повноцінним сном, прогулянками на свіжому повітрі та помірними фізичними навантаженнями. Варто скласти меню правильного харчування та чіткий розпорядок дня, де часу вистачає і на працю, і на відпочинок.

Утім і до таких методів слід підходити обережно. Не випробовуйте свій організм на міцність надмірними навантаженнями, тривалими медитаціями, дієтами та голодуванням. Менше думайте про хворобу, не вишукуйте у собі нових симптомів. І найголовніше – дивіться на життя оптимізмом, шукайте у всьому позитивні сторони та не допускайте у свій світ сильні негативні емоції. І тоді відступить не тільки вегето-судинна дистонія, а й інші хвороби.

Джерело

Поділись


Новини партнерів