Як схуднути раз і назавжди: поради професійного дієтолога

Допомагати людям ставати стрункими і здоровими — ось чим займався Адам Гілберт останні десять років. Він, як ніхто інший, знає всі труднощі і всі підводні камені такого складного процесу, як схуднення. А ще він знає, як з ними впоратися і домогтися свого.

— Протягом останніх десяти років я був тим самим чоловіком, який допомагав людям приводити себе у форму. Моя задача полягала в тому, щоб зробити цей процес найменш болісним і найбільш правильним. Не можу сказати, що це завжди було просто, але я по-справжньому вірив в ефективність своєї методики. Вірив до такої міри, що залишив офісну роботу і повністю сконцентрувався на програмах харчування.

Знаєте, ким були мої клієнти? Ними були люди, які перепробували все. Так-так, саме з цієї фрази зазвичай починалося наше знайомство.

Насправді ви можете схуднути, дотримуючись принципів практично будь-якої програми, проте утримати отриманий результат — вже зовсім інша історія. Моя методика стала успішною, тому що клієнти не просто позбувалися зайвих кілограмів — ні, вони отримували знання і навички, які допомагали їм підтримувати себе у формі впродовж усього життя (ви ж розумієте: процес утримання ваги — це траса без фінішної риси).

Перед вами сім важливих принципів, які допоможуть вам позбутися зайвої ваги і утримати отриманий результат надовго (а саме назавжди).

Плануйте свій відпочинок і не забувайте про розваги

Часто причиною, чому багато люди переїдають і віддають перевагу неправильній їжі, є стрес. Точніше, бажання скоріше з ним впоратися. Коли нас щось сильно турбує, рука сама тягнеться до калорійного десерту або до пакету чіпсів. Нам потрібно якось згладити неприємні емоції, а їжа — найдоступніший для цього засіб. До того ж доросле життя в принципі передбачає наявність величезної кількості справ (читай: стресів) і мінімуму розваг. На відпочинок просто не залишається часу, і людина повільно, але вірно рухається в бік емоційного вигорання. А щоб у майбутньому не зіткнутися з подібною проблемою, завжди плануйте свій відпочинок. Буквально щотижня вносіть його в розклад. Не вірте казкам псевдотрудоголіків — кожній людині треба змінювати вид діяльності і відпочивати, інакше великий ризик, що вона захворіє.

Які розваги ви любите? Танці? Йога? Або ви давно мріяли навчитися грати у футбол? У будь-якому випадку посил цього пункту простий: вам потрібне альтернативне джерело ендорфінів. Чим кращий у вас настрій, тим менше вам потрібна їжа, щоб бути щасливим і веселим.

З’ясуйте, що вам насправді потрібно 

Переїдання — це втеча від реальності з її проблемами і труднощами. І ваше завдання як раз і полягає в тому, щоб з’ясувати справжні мотиви такої поведінки. З’ясувати, що ви насправді хочете. Що вас насправді не влаштовує в житті. Адже їжа не позбавить вас від усіх негараздів і не допоможе домогтися бажаного. Тому всякий раз — у моменти, коли замість стаканчики морозива хочеться з’їсти літрову пачку пломбіру — запитуйте себе: «якби у мене була чарівна кнопка, натиснувши на яку, я зміг би позбутися всього, що мені не подобається, що б я виправив у своєму житті?» Відповідь на це питання допоможе не тільки визначити реальну причину переїдання, але і зробити перші кроки по її усуненню. І десерт вам вже не знадобиться.

Прийміть той факт, що успішне схуднення на 80% залежить від харчування 

Ви, звичайно, можете добу безперервно проводити в спортзалі, катуючи себе складними тренуваннями, але якщо ви при цьому їсте картоплю фрі і смажений бекон, ніякого результату не буде. Так, фізичне навантаження відіграє не останню роль в процесі схуднення, але, на жаль, не головну (а ось здоровим людиною без занять спортом точно не стати). Роль першого плану на віки вічні віддана правильному (а саме збалансованому) харчуванню. Поки ви не розберетеся зі своїм щоденним раціоном, від зайвої ваги вам не позбутися. Це аксіома.

Плануйте свій раціон і готуйте їжу заздалегідь

Запам’ятайте раз і назавжди: слово «план» — це ключ до досягнення будь-яких цілей. І ідеальна фігура-не виняток. Якщо ви дійсно хочете схуднути, то вам дійсно необхідно навчитися планувати і готувати. Коли людина голодна або переживає із-за чогось, більше ймовірність зробити неправильний вибір. Крім того, скажіть чесно, коли останній раз у хвилини голоду ви були «в настрої» приготувати варену гречку з курячою грудкою або овочевий салат? Коли ви хочете їсти, ви найчастіше мрієте про бургері, піци і суші. Ви мрієте, а руки самі набирають телефон сусідній піцерії.

Звичайно, не завжди є можливість чітко дотримуватися певного плану харчування (ситуації бувають різними), але шанси, що вам це вдасться все-таки, різко зростають, коли під рукою план. У людини, яка через лічені місяці буде хвалитися на пляжі струнким тілом, в сумці завжди лежать контейнери з їжею. Завжди.

Виберіть ту програму, слідувати якій вам легко і зручно

Програма схуднення не може вважатися ефективної, якщо ви не можете слідувати її правилами довго. Те, що не працює в довгостроковій перспективі, не працює взагалі. Забудьте про монодієтах, детоксах та іншої нісенітниці. Всі ці речі лише віддаляють вас від мети і роблять шлях до здорового і красивого тіла ще більш довгим і тернистим. Перш ніж починати слідувати якимось планом харчування, запитайте себе: «Яка ймовірність, що через п’ять років я буду їсти так само, як написано в цій програмі?» Якщо відповідь негативна, то ця дієта вам не підходить. Пам’ятайте: успіх на фініші багато в чому залежить від правильного вибору на старті.

Перш ніж сідати їсти, визначте, чи справді ви голодні

Одна з головних причин надмірної ваги — це емоційний голод, який багато хто помилково приймають за потребу організму в їжі. Фізичний голод проявляється поступово і може бути задоволений абсолютно будь-якою їжею. Емоційний Голод, навпаки — настає раптово. Для нього характерне сильне бажання з’їсти що-небудь «неправильне». Ви можете перекусити відразу ж після обіду і все одно відчувати себе голодним. Це означає, що вам не потрібна їжа — ваш розум вимагає іншого палива. Тому всякий раз, коли збираєтесь є, запитуйте себе: «Я насправді голодний, або я їм, щоб впоратися з якимись переживаннями?» Відповідь на це питання позбавить вас від емоційного переїдання і наблизить до вирішення нагальних проблем.

Дозволяйте собі іноді порушувати правила

Якщо ваш план харчування включає в себе пункт про те, що ви більше ніколи в житті не будете їсти свій улюблений десерт, то це поганий план. Так-так, десерт хороший, а план поганий. Жорсткі обмеження не працюють в довгостроковій перспективі, і відмова від того, що ви по-справжньому любите, не принесе вам щастя. У всьому потрібна міра і, як не дивно, компроміс.

Дозвольте собі в якості такого недільного компромісу їсти тільки ті страви, які для вас щось значать. І перед тим як накидатися на який-небудь смачний пиріг або торт, запитуйте себе: «чи буду я пам’ятати про це через два тижні?» Суть в тому, що часто ми їмо ті ж тістечка або чіпси бездумно, буквально на ходу. Ми з’їдаємо їх і одразу ж забуваємо. Вони, по суті, не завдають нам ніякої радості — з’їв і пішов далі. А от страви, які ми готуємо самі, на що витрачаємо час і власні сили, запам’ятовуються надовго. Таким чином, ваше завдання полягає в тому, щоб отримати з з’їденого десерту не тільки пару сотень калорій, але і максимум задоволення. Хочете побалувати себе? Не проблема! Влаштуйте званий обід (а краще сніданок) і приготуйте щось особливе і дуже смачне. Так ви позбудетеся від непотрібного автоматизму і отримаєте справжні емоції від спілкування з друзями і від смачної їжі.

Джерело

Поділись


Новини партнерів