Вчені назвали 5 найефективніших дієт

Вічне питання про те, що з’їсти, щоб схуднути, схоже, знайшло свою відповідь. Так, на сайті Національного інституту серця, легенів і крові (NHLBI) вчені опублікували експертну доповідь, де назвали 5 найефективніших дієт.

Дієта DASH (Система харчування для гіпертоніків)

Першими в рейтингу стали відразу дві дієти: популярна в США DASH (для гіпертоніків) і середземноморська. Головний принцип DASH полягає в зниженні або повній відмові від солі, а також продуктів з високим вмістом насичених жирів і цукру. Мета – знизити кров’яний тиск і холестерин. Разом з нормалізацією тиску відбувається і зниження ваги.

Середземноморська дієта

Абсолютно заслужено на першому місці опинилася і середземноморська дієта, яка підходить практично всім. В її основі складні вуглеводи (булгур, коричневий рис, паста з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб), овочі і фрукти, оливкова олія, горіхи, риба, м’ясо птиці (в обмежених кількостях). Також в обмеженій кількості можна їсти червоне м’ясо і солодощі. В результаті цей тип харчування якісно покращує здоров’я, знижуючи ризик появи онкологічних захворювань, налагоджує роботу серця і змушує організм худнути без примусу.

Гнучка вегетаріанська дієта

Доведено, що люди, які харчуються за принципами гнучкої вегетаріанської дієти , важать на 15 відсотків менше за шанувальників м’яса. І в зв’язку з цим вони набагато рідше хворіють на діабет, рак, інфаркт і в цілому живуть на 3,6 роки довше. Цей тип харчування виключає м’ясо, але якщо організм вимагає, іноді можна дати собі слабину і з’їсти шматочок, але правильно приготований.

Дієта тих, хто контролює свою вагу

Дієта підходить тим, хто не любить дуже обмежувати себе в харчуванні, але вона працює для тих, хто не лінується записувати все, що з’їсть. Основні принципи дієти: щодня записувати все, що було з’їдено, пити не менше 8 склянок рідини щодня, приймати мультивітаміни, з’їдати не менше п’яти найменувань овочів і фруктів, регулярно займатися фізичною активністю, дотримуватися програми харчування. Результат не змусить себе довго чекати.

Читайте також: 5 причин ожиріння, не пов’язаних з харчуванням

Інтуїтивне харчування

Ця дієта підходить для більшості людей, які вміють прислухатися до свого організму. Інтуїтивне харчування благотворно впливає на психічний стан і здоров’я організму в цілому, так як немає причин зриватися заради забороненого продукту. Тут закладено принцип харчування, подібний до середземноморської дієти, але є хитрість: можна давати собі слабину, якщо хочеться келих вина або улюблений десерт. Але важливо тримати ситуацію на контролі.

Джерело

Поділись


Новини партнерів