Який незвичайний спосіб приготування кави виявився найкориснішим для здоров’я

Дослідження біохіміків з Університету Томаса Джефферсона виявило найбільш ефективний спосіб заварювання кави. В ході серії експериментів вчені готували цей напій декількома способами, в тому числі, варили зерна різного помелу і різного ступеня обсмаження звичним способом і настоювали в воді без додаткового нагрівання.

Після перевірки зварених напоїв з’ясувалося, що при нагріванні в літрі готової кави залишається в середньому близько 1100 міліграмів кофеїну. Після цього був протестований менш популярний метод «холодного варіння» – настоювання у воді при кімнатній температурі.

Незважаючи на те, що цей процес може займати до 24 годин, його результати помітно перевершують звичайне варіння кави: в літрі холодного напою залишалося понад 1200 міліграмів кофеїну. Але найважливіше, що при такому методі в вашу кавову чашку потрапляє значно більше хлорогенової кислоти, а також інших поліфенольних компонентів, які мають сильну антиоксидантну дію.

При цьому наголошується, що ступінь помолу кавових зерен ніяк не впливала на концентрацію кофеїну і важливих кислот. А ось обсмажування – навпаки – давало різні результати. Середній ступінь обсмажування був визнаний найефективнішим за рівнем вмісту корисних речовин, а сильне обсмажування знижувало їх концентрацію.

Вплив кави на здоров’я людини – дискусійна проблема. Раніше повідомлялося, що експерти з Единбурзького університету перевірили дані 201 дослідження, в яких було враховано результати споживання кави з різних країн, у різних умовах.

Читайте також: Медики розповіли, як кава впливає на здоров’я печінки

Вони прийшли до висновку, що цей напій все ж «скоріше корисний для здоров’я, ніж шкідливий», але тільки в певних кількостях: 3 – 4 чашки в день. Дослідники вивчили і узагальнили результати існуючих досліджень і виявили, що звичка випивати від трьох до чотирьох чашок кави в день пов’язана з більш низьким ризиком виникнення серцево-судинних захворювань і передчасної смерті. Споживання кави також виявилося пов’язано з меншим ризиком розвитку деяких видів раку, діабету, захворювань печінки і деменції.

Поділись


Новини партнерів