Відкриття: чоловіки особливим чином впливають на рівень стресу у жінок

Як показало дослідження Університету Британської Колумбії, запах партнера може знижувати рівень стресу у жінок. В рамках дослідження вчені аналізували стан 96 пар. Чоловікам видали чисту сорочку, яку потрібно носити протягом доби. Дезодорантом було заборонено користуватися.

Також добровольці-чоловіки утримувалися від куріння і їжі з сильним запахом або смаком. Через добу сорочки зібрали, а жінок-добровольців попросили оцінити запах сорочок. При цьому потрібно було оцінювати запах одягу і незнайомців, і партнера. Далі для жінок був організований стрес-тест. Симулювати інтерв’ю під час вступу на роботу і давалися математичні задачі для вирішення.

Притому, учасниці дослідження розповідали про свій настрій і здавали зразки слини для оцінки рівня кортизолу (гормону стресу). В результаті виявилося, що жінки,які нюхали сорочки своїх партнерів, відчували себе менш напружено і мали більш низький рівень кортизолу, ніж жінки, які нюхали сорочки незнайомців.

За словами вчених, так працюють закони еволюції. Люди в принципі бояться незнайомців. І не виключено, що запах незнайомого чоловіка сам по собі викликав у жінок стресову реакцію, і підвищував рівень кортизолу.

Джерело

Поділись


Новини партнерів