Дефіцит цього мікроелемента може спровокувати раптовий інфаркт

Чи знаєте ви про те, що низька кількість кальцію в організмі може спровокувати раптовий інфаркт? Саме до такого висновку прийшли дослідники з Cedars-Sinai Heart Institute в Лос-Анджелесі.

Як показало дослідження, кальцій відіграє важливу роль у підтримці здоров’я кісток, суглобів, зуби і кровоносних судин. Крім того, кальцій допомагає регулювати артеріальний тиск і запобігає діабету. Дослідження показало, що раптова зупинка серця закінчується смертю для 90% пацієнтів, при цьому більше половини чоловіків і 70% жінок, що померли від цього патологічного явища, раніше не мали ніяких зафіксованих в історії хвороби проблем з серцем. Раптова зупинка серця є однією з вагомих причин смерті в США, вона вбиває більше людей, ніж будь-який різновид раку окремо. Саме тому наука намагається зрозуміти, що ж призводить до подібних зупинок, і чи є у їхніх жертв хоч щось спільне.

Дослідження продемонстрували, що у багатьох померлих людей відзначався низький рівень кальцію в сироватці крові в порівнянні з людьми з контрольної групи. Так, найнижчі показники кальцію збільшували ймовірність раптової зупинки серця в два рази в порівнянні з найвищими оцінками кальцію. Вплив цього мінералу на ризик раптової зупинки серця зберігався навіть після врахування демографічних особливостей та інших факторів ризику серцево-судинних хвороб, а також застосовуваних ліків.

Читайте також: Простий засіб проти болю в колінах

Дослідники проаналізували 267 осіб, які зіштовхнулися з раптовою зупинкою серця, і ще 445 осіб з контрольної групи. У всіх виміряли рівень кальцію в сироватці крові під час рутинних медичних оглядів. Заміри цього рівня проводилися, в середньому, за 90 днів до зупинки серця. Відзначимо, що це порушення частіше відзначається у пацієнтів з діабетом, хронічними обструктивними захворюваннями легень і хронічною нирковою хворобою.

Джерело

Поділись


Новини партнерів