Виявляється, ця червона ягода може замінити деякі ліки.
Мало кому відомо, що журавлина – це не просто ягода, яку часто використовують в кулінарії через її унікальні смакові якості, але ще і продукт, за допомогою якого можна попередити і навіть вилікувати деякі захворювання.
Склад журавлини
У журавлині є такі вітаміни: група В, С, К, РР, Е. Також, ягідка насичена різними кислотами, серед яких: лимонна, яблучна, бурштинова, щавлева, бензойна. Журавлина має в своєму складі калій, кальцій, залізо, фосфор, магній, йод, цинк, срібло, хром та інші необхідні для здоров’я мікроелементи. Плюс до всього, ця ягода перенасичена біофлавоноїдами, велика частина з яких – рідкість для дарів природи.
Які захворювання можна вилікувати за допомогою журавлини?
Анемія. Ягода покращує склад крові і підвищує в ній рівень гемоглобіну, тому її рекомендують їсти для профілактики залізодефіцитної анемії і під час лікування цієї недуги.
Захворювання органів шлунково-кишкового тракту. Журавлина є потужним антибактеріальним і протизапальним продуктом, корисним для людей зі зниженою кислотністю шлунка, а також іншими захворюваннями. Також, ця ягода позитивно впливає на роботу кишечника, посилюючи його перистальтику і прискорюючи обмін речовин. Правда, при виразці їсти журавлину категорично заборонено.
Гіпертонія. Ця ягода чудово очищає кровоносні судини, за рахунок чого вони розширюються і поліпшується кровообіг, відповідно, знижується артеріальний тиск.
Туберкульоз. Так як журавлина має потужну бактерицидну властивість, її можна застосовувати, як ліки, які очищають організм від різних бактерій: стафілококи, стрептококи, кишкові палички, в тому числі і палички Коха, яка є збудником туберкульозу легенів.
Читайте також: Лікарі розповіли, які хвороби передаються через поцілунок
Застуда і грип. Знову ж таки, як і в випадку з туберкульозом, лікування застуди та грипу за допомогою журавлини обумовлено тим, що ягода ефективно бореться з патогенними мікроорганізмами і виводить їх з організму.
Звичайно ж, вживати журавлину і сподіватися, що вона – ліки від всіх хвороб, не можна. Цю ягоду слід включити в раціон харчування, як відмінний профілактичний засіб, а також додатковий продукт в лікуванні тих чи інших недуг, перерахованих вище.