Болі в області грудей: коли варто турбуватися і як лікувати проблему

У житті кожної людини може з’явитися біль в області грудей. Залежно від ступеня гостроти болю можна встановити, потребуєте ви термінової госпіталізації, чи мова йде про якийсь короткочасний розлад. Ми спробуємо докладніше розповісти, через що взагалі вона з’являється, і як від неї можна швидко і ефективно позбутися.

Що означає біль

Фахівці в галузі медицини пояснюють, що всі болі в області грудей можуть бути як безпечними, так і потенційно небезпечними. Безпечні пов’язані, як правило, з розладом шлунка, кишечника або переживанням стресової ситуації. Бувають ситуації, коли організму просто не вистачає повітря. А може бути, у вас запалена печінку або жовчний міхур. У будь-якому випадку, такий біль є короткочасним.

Різні ситуації:

  • Якщо біль виникає посередині, або в нижній частині грудної клітини, то це свідчить про порушення роботи серцево-судинної системи. Більш точний діагноз можна встановити, звернувшись до фахівця.
  • Біль, що з’являється у верхній частині грудної клітини, спровокований хворобами стравоходу. Візуально визначити причину виникнення такого болю неможливо, тому знову ж таки, необхідно звертатися до фахівця.
  • Запалення легенів та інших органів дихання може спровокувати біль в задній частині спини. Ще однією причиною виникнення подібного болю є перенасичення легенів повітрям.

У будь-якому випадку, причиною появи будь-якого болю є хвороба якогось органу. Більш точну її наявність може визначити тільки лікар. Крім цього, однією з супутніх причин є стискання кровоносних судин, в результаті чого кров перестає нормально циркулювати, і з’являються больові відчуття.

Особливості встановлення причини появи болю

Для того щоб встановити причину болю, лікар спочатку проводить опитування. Пацієнту задаються уточнюючі питання щодо характеру болю (ниючий, гострий, пекучий і т.д.), тривалості його розвитку, а також характеру (постійний або стрибкоподібний). Чим більше уточнюючих питань буде задано, тим більше точно вдасться поставити діагноз. Паралельно фахівець визначає, які медикаменти необхідно застосувати, і який вплив на організм вони нададуть.

Крім цього, визначається, чи була поява болю спровокованого фізичною активністю. Тобто, необхідно встановити, що робила людина в момент її виникнення – займалася фізичними вправами або ж просто спокійно йшла по вулиці.

Також важливий і огляд: за допомогою спеціального молоточка лікар визначає характер звуку в обстежуваної частини тіла. А оскільки будь-який звук позначає той чи інший процес, що протікає в організмі, то по його характеру можна визначити діагноз.

Способи позбавлення від болю

Для того, щоб позбутися від болю, можна скористатися кількома способами, кожен з яких приносить певну користь. Найбільш оптимальний завжди визначає лікар. Так, основним способом лікування є прийом медикаментів, перелік яких встановлюється ще при встановленні діагнозу. В окремих випадках пацієнту необхідна хірургічна операція, проте такі ситуації відбуваються не так часто.

Паралельно з медикаментозним лікуванням, можна скористатися можливостями медичного масажу. Правда, в будь-якому випадку, при виборі даного способу лікування враховується форма захворювання пацієнта. Для цього йому знадобиться здати аналізи, пройти рентген, а взагалі найкраще повністю обстежитися.

Найбільш обережно до медикаментозного лікування слід ставитися при наявності серцевих захворювань. У таких випадках рекомендується якомога частіше звертатися для перевірки до фахівця. Крім того, потрібно чітко дотримуватися правил дозування.

А іноді замість ліків найкраще допоможуть фізичні вправи. Правда, остаточний варіант, знову ж таки, підкаже тільки досвідчений фахівець. Додатково необхідно пам’ятати і про спадковість. Згадайте – цілком ймовірно, що хтось із ваших близьких теж страждає болем подібного роду.

Поділись


Новини партнерів