Залишатися молодим: лікарі придумали, як простіше уповільнити старіння

За даними нової публікації в European Respiratory Journal, американськими вченими було виявлено, що стан легенів можна значно поліпшити за рахунок певних продуктів харчування. Авторами дослідження, що довело це, стали співробітники Університету Джонса Хопкінса.

«Регулярне вживання помідорів і фруктів, особливо яблук, сприятливо діє на здоров’я легенів», – саме такий висновок був зроблений дослідниками з США.

За словами вчених, у віці після 30 років у людини як правило починають знижуватися функції легень. Куріння значно посилює цей безрадісний процес. Але якщо вживати фрукти і помідори, цілком можливо відновити, наприклад, пошкоджені легені у людей, які кинули палити, – це підтвердили виявлені дані. Якщо людина ніколи не палила, то харчування, багате фруктами, уповільнює хід природного старіння в її організмі, також констатували фахівці.

На користь цих висновків вчених говорять результати аналізу медичних даних про здоров’я легенів і способі життя у 650 осіб, жителів Німеччини, Норвегії та Великобританії. Збір даних здійснювався в перший раз – в 2002 році, потім, з перервою, ще раз – в 2012. Виявилося, що у тих колишніх курців, які з’їдали в середньому більше двох помідорів або трьох яблук на добу, процес зниження функцій легенів був більш повільним – в порівнянні з тими, хто вживає менше одного помідора або яблука в день.

Джерело

Поділись


Новини партнерів