Неврологи: головний біль терпіти не можна, особливо жінкам

Медицина знає близько 100 видів головного болю. Але найчастіше змушує страждати саме мігрень. І нападає вона переважно на жінок. Голова тріщить, стріляє, пульсує (найчастіше в скронях і в районі лоба), охоплює залізними кайданами половину голови (значно рідше в обох сторонах відразу). Перед очима з’являються миготіння, спалахи. Докучає нудота і блювота. Будь-яке яскраве і мерехтливе світло, а також шум викликають нові страждання. З’являються тремтіння і холод в руках. Тривалі болі мучать від декількох годин до трьох діб поспіль. Прокинувшись, людина відчуває себе буквально повернутою до життя, але, на жаль, відчуття щастя триватиме лише до нового нападу.

Мігрень спадкова хвороба, в 60% випадків передається по жіночій лінії. Ризик отримати недугу від тата – всього 20%. А якщо страждають обоє батьків, ймовірність захворіти підвищується до 90%. Правда, у більшості жінок після менопаузи хвороба проходить сама собою. За словами лікаря-невролога, кандидата медичних наук Олексія Сергєєва, існує “демографічний портрет” хворого з мігренню: найчастіше це жінка, перфекціоніст, з підвищеною відповідальністю, яка працює з 7 до 23 годин, курить, має надлишкову масу тіла.

Деякі жертви мігрені, надивившись реклами по телебаченню, купують анальгетики, які приймають через день, а то й частіше. В результаті ліки, які спочатку хоч якось притупляли мігрень, вже не допомагають. Мігрень вимагає нових засобів порятунку, і людина хапається за інші препарати, збільшує дозування. Часом у неврологів на прийомі виявляються пацієнти, які протягом довгих років вживали по 3 таблетки комбінованого анальгетика щодня. І допомогти їм непросто.

Насправді, з проблемою легко впоратися, якщо прийняти правильну таблетку з класу препаратів триптанів на самому початку нападу. Це усуває напад. Терпіти біль від мігрені не можна. Вживати заходів слід протягом перших 30 хвилин нападу. Також слід уникати подразників, що викликають напади. У кожного пацієнта свій особистий “пусковий гачок”. Тому грамотні неврологи пропонують пацієнтам вести своєрідний щоденник (коли приходила мігрень, що їли в цей день, що пили, скільки годин спали, як інтенсивно працювали).

Медики констатують: іноді досить вести оптимальне по навантаженнях життя, виключити як гіподинамію, так і фізичну і розумову перевтому; не піднімати важких предметів. Снідати і обідати слід в належний час. Не варто захоплюватися розвантажувальними дієтами, оскільки напад голоду може запустити мігрень. Лікарі радять не допускати запорів, спати на ортопедичних матраці і подушці (вони налагодять кровотік по сонної артерії), не засиджуватися за телевізором, ноутбуком і планшетом (мігрень може спровокувати часте миготіння екрану).

Читайте також: Чи провокує алкоголь рак?

Жінкам важливо уважно відстежувати стан під час менструації і в дні, коли змінюється погода, по можливості уникати стресів. Пацієнти повинні приймати контрастний душ, ходити в басейн і сауну. Деякі лікарі пропонують робити контрастні холодні і гарячі компреси за таким методом: прикладіть до голови на півхвилини спочатку віджатий гарячий рушник, потім холодний, і так кілька разів. Через кілька днів тримати компреси вже до 1,5 хвилини і міняти їх до шести разів. Пам’ятайте: подразник, який одного разу став причиною нападу, в інший раз може і не викликати у вас мігрень, і навпаки. Як правило, для провокації нападу необхідно поєднання двох або більше подразників.

Поділись


Новини партнерів